Na društvenim mrežama kritika viralnija od podrške

Objave o političkim protivnicima dobile su više nego dvostruko ljutitih ’emoticona’, nego što su dobili ‘like’ na afirmativnim objavama, pokazala je studija analitičara sa Cambridgea.

Analitičari s Cambridgea proučili su gotovo tri miliona tvitova i objava na Facebooku prenesenih iz američkih medija i sa stranica političara (EPA)

Veća je vjerojatnost da će političke objave na društvenim mrežama postati viralne ako se njima kritiziraju protivnici, u usporedbi s onima kojima se podržava kolega s istim političkim stavom, pokazala je britanska studija čije glavne nalaze prenosi dpa.

Analitičari s Cambridgea proučili su gotovo tri milijuna tvitova i objava na Facebooku prenesenih iz američkih medija i sa stranica političara te su otkrili da će one u kojima se izruguju suparnici biti dvostruko češće dijeljene u odnosu na objave u kojima se podržava kolega s istog političkog spektra.

Ustanovljeno je i da su objave o političkim protivnicima dobile više nego dvostruko ljutitih emoticona, nego što su dobili like na afirmativnim objavama.

Rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mržnja češće privlači pažnju korisnika

Udaranje po političkom protivniku najbolji je pokazatelj koja će objava postati viralna. Isto vrijedi i za one koji naginju i demokratima i republikancima, bez obzira na to je li riječ o Facebooku ili Twitteru”, rekao je autor studije Steve Rathje.

“Društvene mreže nas drže maksimalno angažiranima zbog prodaje oglasa. Takav poslovni model na koncu nagrađuje političare i medijske tvrtke koje produciraju sadržaj sa ciljem poticanja podjela”, dodao je.

Prema njegovim riječima, studija ukazuje na to da “osjećaji mržnje puno češće privlače pažnju korisnika od pozitivnih emocija kojima se izražava ljubav, što vjerojatno potiče opasnu političku klimu”.

Izvor: Agencije

Povezane

Društvene mreže su postale toliko dominantne u svakodnevnom životu da počinju da utiču i na globalnu politiku, ekonomiju i – umjetnike.

Published On 11 Jul 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO