Xiaomi pod istragom i u Njemačkoj

I njemačka savezna agencija za cyber sigurnost BSI provodi tehničku provjeru mobilnih telefona kineske kompanije Xiaomi.

Litvanske vlasti su nedavno upozorile da uređaji navodno imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzuriranje pojmova kao što su 'Slobodan Tibet', 'Živjela nezavisnost Tajvana' ili 'Pokret za demokratiju' (EPA)

Nakon što je litvansko Ministarstvo obrane nedavno pozvalo potrošače da “bace kineske telefone”, jer postoji sumnja da je u uređaje Xiaomija navodno ugrađena mogućnost cenzure, i njemačka savezna agencija za cyber sigurnost BSI provodi tehničku provjeru mobilnih telefona te kineske kompanije, javlja Reuters.

O tome kakvu vrstu provjere Xiaomi telefona agencija provodi, Ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke nije iznijelo više detalja.

Litvanske vlasti su nedavno upozorile da uređaji tog proizvođača, navodno, imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzuriranje pojmova kao što su “Slobodan Tibet”, “Živjela nezavisnost Tajvana” ili “Pokret za demokraciju”.

Bez komentara na njemačke optužbe

Xiaomi je najavio da će angažirati neovisne eksperte, kao treću stranu, da procijene tvrdnje Litvanije o tome da njegovi pametni telefoni imaju ugrađenu opciju cenzure.

Nekoliko dana kasnije, suočena s novim optužbama iz Njemačke, kineska kompanija nije bila dostupna za komentar o provjeri njenih mobilnih uređaja u toj državi, prenosi B92.

Xiaomi je prvi put izbio na vodeću poziciju po prodaji pametnih telefona u Europi u drugom  kvartalu ove godine, isporučivši rekordnih 12,7 milijuna uređaja, objavila je agencija za istraživanje tržišta “Strategy Analytics”.

Izvor: Agencije