Količine CO2 50 posto veće nego u predindustrijsko doba

Godina 2021. se smatra ključnom za provođenje Pariškog sporazuma iz 2015. kako bi se izbjegle katastrofalne klimatske promjene.

Emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva i krčenjem šuma dovest će do nastavka akumulacije CO2 u atmosferi ove godine (Reuters)
Emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva i krčenjem šuma dovest će do nastavka akumulacije CO2 u atmosferi ove godine (Reuters)

Uslijed ljudskih aktivnosti, nivo koncentracije ugljičnog dioksida (CO2), zaslužnog za globalno zatopljavanje, u atmosferi će biti za 50 posto veći nego prije industrijske revolucije i time će se prijeći simbolički prag klimatskih promjena, u petak je objavio Meteorološki ured Velike Britanije, prenosi agencija Reuters.

Godina 2021. se smatra ključnom za provođenje Pariškog sporazuma iz 2015. kako bi se izbjegle katastrofalne klimatske promjene, a naučnici predviđaju kako ove prognoze ističu potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se smanjile emisije CO2 uslijed izgaranja uglja, nafte i prirodnog plina.

„Količine CO2 u atmoferi, nastale ljudskim djelovanjem, sve su veće. Trebalo je 200 godina da se te količine povećaju za 25 posto, a sada se u posljednjih 30 godina približavamo povećanju od 50 posto“, navodi Richard Betts, klimatolog iz Meteorološkog ureda.

Godišnji vrhunac

Emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva i krčenjem šuma dovest će do nastavka akumulacije CO2 u atmosferi ove godine, a očekuje se kako će prvi put koncentracije, tokom nekoliko sedmica od aprila do juna, biti iznad 417 jedinica po milionu (ppm).

Ti rekordni nivoi će biti 50 posto veći nego početkom industrijske ere krajem 18. stoljeća kada su iznosile 278 ppm, dodaju iz britanskog Meteorološkog ureda.

Godišnji vrhunac će pratiti ciklični pad kada biljke na sjevernoj hemisferi počnu apsorbirati CO2. Od septembra će nivoi ugljičnog dioksida nastaviti rasti i prosječna količina plina koji dovodi do efekta staklenika će biti oko 416,3, dodaju britanski stručnjaci.

Koncentracija CO2 je davno iznad nivoa za koji klimatski stručnjaci smatraju sigurnim. Na klimatskom samitu u Madridu 2019. godine, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je upozorio kako se količina od 400 ppm nekada smatrala „nezamislivom tačkom vrhunca“.

Izvor: Agencije

Povezane

Ubi nas ugalj!

Mnogi koji su uspješno došli do čistog zraka su prvo zaustavili grijanje domaćinstava na čvrsta goriva.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO