Hibridni cloud jedini IT model s pozitivnim rastom

Istraživanje kompanije Nutanix pokazalo je da je situacija s korona virusom povećala ulaganje u hibridni cloud.

Rezultati istraživanja ukazuju na digitalnu transformaciju u industriji (EPA - Ilustracija)
Rezultati istraživanja ukazuju na digitalnu transformaciju u industriji (EPA - Ilustracija)

Digitalna transformacija finansijskih kompanija ka hibridnom cloud modelu zasniva se na investicijama u privatni cloud, pokazuje istraživanje kompanije Nutanix.

Hibridni cloud je integracija između javnog clouda (koji održava provajder) i privatnog clouda (koji održava kupac), prenosi Tanjug.

Rezultati ukazuju na digitalnu transformaciju u industriji, pri čemu polovina ispitanika kaže da im je situacija s korona virusom povećala ulaganje u hibridni cloud.

U analizi koja obuhvata petogodišnja predviđanja, hibridni cloud je jedini IT model koji pokazuje pozitivan rast među ispitanicima finansijskih kompanija i očekuje se da će u tom vremenskom periodu porasti za 39 posto.

Veća ulaganja u privatni cloud

Pored toga, 43 posto kompanija za pružanje finansijskih usluga planira povećati ulaganja u privatni cloud tokom ove godine, 10 posto više od globalnog prosjeka (33 posto).

Također, kažu da je usvajanje privatnog clouda presudno za stvaranje modernog hibridnog cloud modela.

Navode da je glavni motiv sektora za modernizaciju IT infrastrukture stjecanje veće kontrole korištenja IT resursa (59 posto), zatim povećanje brzine (58 posto) i potrebne fleksibilnosti (55 posto), kako bi se udovoljilo poslovnim zahtjevima.

Više od trećine ispitanika u oblasti finansijskih usluga (36 posto) reklo je da im nedostaju vještine potrebne za upravljanje mješovitog privatnog/javnog cloud okruženja, dok je 34 posto reklo da im nedostaje stručnost u cloudu-nativnim tehnologijama i containerima, uključujući Kubernetes.

Izvor : Agencije

Povezane

Ograničenja izazvana zbog korona virusa imala su katastrofalne posljedice na sport i zabavu. Društvena distanca dovela je do zatvaranja brojnih sportskih arena, a timovi igraju pred praznim tribinama. Ali nova tehnologija, koja se testira na Londonskom maratonu, mogla bi da otvori put za povratak gledalaca.

Holandski naučnici nastoje utvrdili može li mreža super brzih vozova postati alternativa kratkim letovima u Evropi. Takozvana Hyperloop tehnologija predviđa da posebni vlakovi velikim brzinama putuju kroz cijevi u kojima je vakuum. Ipak neki stručnjaci za transport tvrde da je realnije rješenje da se unaprijede postojeće tehnologije. 

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO