Europol: Obuzdan najopasniji zlonamjerni softver na svijetu

EMOTET je sofver koji radi na osnovu ‘botneta’, mreže hakiranih računara koja je omogućila slanje zlonamjernih elektronskih poruka velikih razmjera.

EMOTET je bio 'više od zlonamjernog softvera' (EPA - Ilustracija)
EMOTET je bio 'više od zlonamjernog softvera' (EPA - Ilustracija)

Vlasti nekoliko država, među kojima su Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu, objavil su u srijedu evropska policijska agencija Europol i evropski ured za pravosudnu saradnju Eurojust.

Kako navode te dvije organizacije, radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na osnovu “botneta“, mreže hakiranih računara koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ove sedmice djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća“, objavili su Europol i Eurojust u zajedničkom saopćenju.

“Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže, u sklopu koordinirane međunarodne akcije, što je omogućilo njeno uništenje iznutra.“

Računi, otpremnice, informacije…

Kako navode agencije, “EMOTET je bio više od zlonamjernog softvera“.

“Bio je tako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažirati da instaliraju druge vrste zlonamjernih softvera, poput ‘Trojanskog konja’ i ransomwarea na računar žrtve. Potpuno automatiziranim postupkom zlonamjerni softver EMOTET bio bi prebačen na računare žrtava pomoću zaraženih privitaka“, precizira se u saopćenju.

Europol i Eurojust smatraju kako je EMOTET jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svijetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamjernih softvera, poput Trickota i Ryoka.

U prošlosti su se kampanje elektroničkih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o COVID-19.

Sve elektroske poruke su sadržavale zlonamjerne word dokumente u privitku ili su preuzimane klikom na link.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO