Primat obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji

Učešče fosilnih goriva u energetskom miksu Evropske unije palo je na 37 posto, dok su izvor preostalih 25 posto energije bile nuklearne elektrane.

U 2020. godini povećani su kapaciteti vjetroelektrana i solarnih elektrana (EPA)

U Evropskoj uniji je u 2020. godini 38 posto struje dobijeno iz obnovljivih izvora, koji su tako u Evropi prvi put pretekli ugalj i plin kao do tada glavne izvore proizvodnje električne energije, pokazuje studija koju su u ponedjeljak objavili klimatski think-tankovi Amber Climate iz Londona i Agora Energiewende iz Berlina.

Učešče fosilnih goriva u energetskom miksu EU-a palo je na 37 posto, dok su izvor preostalih 25 posto energije bile nuklearne elektrane.

U 2020. godini povećani su kapaciteti vjetroelektrana i solarnih elektrana, koje su proizvele 14 posto, odnosno pet posto, a zajedno približno petinu struje proizvedene u EU, prenosi Beta, pozivajući se na briselski portal Euractiv.

Ugalj ‘primoran na povlačenje’

Preostalih 19 posto struje iz obnovljivih izvora generirano je u hidroelektranama ili od biomase, pri čemu su kapaciteti ta dva izvora u EU proteklih godina stagnirali i nisu se povećavali.

“Na počeku desetljeća globalne klimatske akcije zadovoljstvo je vidjeti da je Evropa već stigla do prekretnice u pogledu zelene energije. Brzi rast energija vjetra i sunca primorao je ugalj na povlačenje, ali to je tek početak“,  izjavio je viši analitičar u Amber Climate David Jones.

Povećanje učešća obnovljivih izvora i smanjanje udjela uglja znači da je proizvodnja električne energije u Evropi prošle godine bila 29 posto čišća nego 2015. godine.

“Evropa se oslanja na vjetar i solarnu energiju kako bi osigurala ne samo da se do 2030. godine postepeno izbaci ugalj, nego i proizvodnja plina, zamjene nuklearne elektrane i zadovolji rastuća potražnja za strujom zbog električnih automobila i toplotnih pumpi“, dodao je Jones.

Velike razlike među članicama

Članice EU-a su prošle godine predstavile planove za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, ali ti planovi u ovom trenutku omogućavaju ukupno povećanje od 72 TWh (teravat sati) godišnje.

Vidljive su i velike razlike među pojedinim članicama.

Iako je Danska prošle godine proizvela 62 posto svoje struje od energije vjetra i sunca, ili dvostruko više od Irske, koja je na drugom mjestu, njen je tržišni udio relativno mali, sa 18 TWh.

Istovremeno, sedam država nije zabilježilo gotovo nikakav napredak u proizvodnji obnovljive energije, a to su Portugal, Rumunija, Austrija, Italija, Češka, Slovačka i Bugarska.

Izvor: Agencije