Zašto korisnici WhatsAppa prelaze na druge platforme?

Facebookov servis za poruke nedavno je objavio kontraverzne promjene uvjeta privatnosti, što je izazvalo masovni egzodus korisnika ka rivalskim platformama.

Korisnici izvan Evrope koji ne prihvate nove uvjete prije 8. februara bit će uskraćeni za pristup ovoj aplikaciji (Reuters)

WhatsApp, servis za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka, koji ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta, nedavno je objavio kontraverzne promjene uvjeta privatnosti, što je izazvalo masovni egzodus korisnika ka rivalskim platformama, naročito ka Telegramu i Signalu.

Korisnici izvan Evrope koji ne prihvate nove uvjete prije 8. februara bit će uskraćeni za pristup ovoj aplikaciji.

Iz WhatsAppa navode kako će promjene pomoći pri boljoj integraciji s Facebookom, ali stručnjaci iz polja tehnologije i borci za prava privatnosti korisnika ističu zabrinutost zbog sigurnosti podataka.

Slijede četiri stvari koje treba znati o ovoj temi:

Šta je novo kad je riječ o privatnosti?

Prema novim uvjetima privatnosti, WhatsApp zadržava prava da podijeli korisničke podatke, uključujući lokaciju i broj telefona, s krovnom kompanijom Facebook Inc i drugim aplikacijama koje su u njenom vlasništvu – Instagramu i Messengeru.

Do sada je podjela podataka bila opcionalna, ali nakon 8. februara će biti obavezna.

Stručnjaci navode kako je riječ o potezu koji vodi ka monetizaciji WhatsAppa.

Zbog čega odlaze korisnici?

Mnogi korisnici su zabrinuti zbog ovog dešavanja, jer je Facebook u prošlosti imao loše rezultate kada je riječ o zaštiti podataka.

Neki aktivisti pozivaju korisnike WhatsAppa na Twitteru da pređu na aplikacije kao što je Signal i Telegram, dovodeći u pitanje potez “prihvatite našu otimačinu podataka ili idite“.

“Ljudi više ne žele dijeliti svoju privatnost kako bi imali besplatne usluge“, kaže Pavel Durov, osnivač Telegrama, rodom iz Rusije.

Koje rivalske aplikacije profitiraju?

Više od 100.000 korisnika instaliralo je Signal u posljednja dva dana, dok je Telegram zabilježio skoro 2,2 miliona downloada, navodi analitička firma Sensor Tower.

Broj novih instalacija WhatsAppa pao je za 11 posto u prvih sedam dana 2021. godine u odnosu na prethodnu sedmicu, ali i dalje to iznosi 10,5 miliona downloada širom svijeta, podaci su Sensor Towera.

I Telegram i Signal su aplikacije za razmjenu poruka koje koriste enkripciju, što osigurava bolju privatnost.

Oni ne dozvoljavaju osobama izvan platforme da vide sadržaj poruka.

Šta čini WhatsApp?

Kompanija je pokušala razuvjeriti korisnike objavom na blogu da WhatsApp ne može vidjeti njihove privatne poruke niti slušati njihove razgovore, kao ni Facebook.

“Ne čuvamo zapise svih poruka ili poziva. Ne možemo vidjeti lokaciju koju dijelite, kao ni Facebook“, dodaju, kao i to da su podaci o lokaciji i sadržaji komuniciranja cijelo vrijeme enkriptirani.

No, drugi podaci, kao što su snimci razgovora, lokacija, finansijske informacije… mogu biti podijeljeni ako koristite WhatsApp.

“Dajemo poslovnim tijelima mogućnost korištenja sigurnih hosting usluga Facebooka kako bi upravljali s WhatsApp komuniciranjem s njihovim klijentima, odgovarali na pitanja i slali korisne informacije kao potvrde kupovine“, navodi se u objavi.

“Bilo da komunicirate poslovno telefonom, emailom ili WhatsAppom, ta poslovna strana može vidjeti šta govorite i koristiti te informacije za vlastite marketinške svrhe, uključujući reklame na Facebooku.“

Izvor: Agencije