WHO: Raširena vakcinacija tek sredinom 2021.

Uloga UNICEF-a u upravljanju nabavkom i distribucijom vakcina dio je COVAX programa (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje raširenu vakcinaciju protiv COVID-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris u petak, naglasivši važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost vakcine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Nijedna od mogućih vakcina u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazala „jasan signal“ efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je Harris.

Rusija je u avgustu odobrila vakcinu protiv COVID-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost vakcine.

Američki zdravstveni zvaničnici i Pfizer objavili su u četvrtak kako će vakcina biti spremna za distribuciju do kraja oktobra, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, na kojima će pitanje pandemije korona virusa i odgovora na istu biti važan faktor za glasače.

„Mi stvarno ne očekujemo raširenu vakcinaciju prije sredine iduće godine. Treća faza mora duže trajati zato što moramo vidjeti koliko uistinu vakcina štiti te moramo vidjeti koliko je sigurna“, kazala je Harris novinarima u Ženevi.

U trećoj fazi provode se velika klinička ispitivanja i testiranja na ljudima. Svi podaci iz ispitivanja moraju biti dijeljeni i uspoređivani, rekla je Harris.

„Puno je ljudi vakcinisano, a ne znamo funkcionira li vakcina. U ovom trenutku nemamo jasan signal ima li vakcina zadovoljavajući nivo efikasnosti i sigurnosti“, dodala je glasnogovornica WHO-a.

UNICEF: Vakcinu proizvodi 28 kompanija

Ogromne količine vakcine protiv korona virusa mogle bi proizvesti 28 kompanija iz deset zemalja tokom naredne dve godine, saopćio je UNICEF, nakon potvrde da će pomoći u upravljanju njihovom nabavkom i distribucijom.

UNICEF je saopćio da je 28 farmaceutskih kompanija potvrdilo da će se uključiti u proizvodnju vakcine protiv COVID-19 tokom naredne dvije godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Međutim, proizvođači su istakli da projekcije o proizvodnji vakcine tokom naredne dvije godine u velikoj mjeri zavise od, između ostalog, uspješnosti kliničkih ispitivanja, zaključenih ugovora o kupovini, potvrđenog finansiranja i pojednostavljenosti regulatornih procedura.

Uloga UNICEF-a u upravljanju nabavkom i distribucijom vakcina dio je COVAX programa za razvoj vakcine, u kojem za sada učestvuje 76 nacija.

U svojoj novoj ulozi u okviru programa COVAX, UNICEF učestvuje u kupovini i jednakoj distribuciji vakcine protiv korona virusa.

Ova agencija Ujedinjenih naroda godišnje nabavi više od dvije milijarde vakcina za rutinsku imunizaciju u skoro 100 zemalja svijeta.

Izvor: Agencije