Wikipedia dobija novi dizajn

Wikipedia je jedno od najposjećenijih internetskih mjesta kada su posrijedi informacije o zdravlju (EPA)

Wikipedia već skoro dvadeset godina predstavlja integralni dio web-kulture, dozvoljavajući posjetiocima da pročitaju milione članaka impresivne digitalne, javno uređivane, enciklopedije sa svojih računara, tableta ili telefona.

Tako će, kako piše The Verge, verzija za računare dobitinovi dizajn – prvi put u deset godina, a kako bi postala pristupačnija novim i mlađim korisnicima.

Kao najkorisnija novina ističe se to što će korisnici sada moći lakše da prelaze na sekcije koje ih interesuju u okviru nekog članka, a bez beskonačnog skrolovanja. Sa lijeve strane svake stranice pojavljivat će se ‘padajući’ izbornik, što će, kako se tvrdi, čitaocima omogućavati da brže dođu do dijelova teksta koji ih zanimaju.

Olakšana pretraga

Wikipedia pored toga dobija i taster za promjenu jezika u okviru stranice koja se čita, te poziciju za pretraživanje kako bi olakšala snalaženje na novim stranicama te će promijeniti logo tako da bude manji.

Wikimedia Foundation, kompanija koja vodi stranicu, objavila je u blogu da će promjene dolaziti polako te da će se integrirati tokom produljenog perioda, dozvoljavajući korisnicima da isprobaju nove značajke prije nego što se službeno integriraju. Plan za redizajn cijele verzije za desktop računare je prije kraja 2021. godine.

Izvor: Agencije