Teleskop Hubble snimio formiranje nove oluje na Jupiteru

Na snimci se može vidjeti i ledeni mjesec Evropa. Načnici smatraju da se ispod njegove ledene kore skriva okean tekuće vode (NASA)

NASA-in/ESA-in teleskop Hubble snimio je 25. augusta Jupiter na 653 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje. Hubbleov oštar pogled omogućio je naučnicima ažurirani vremenski izvještaj o turbulentnoj atmosferi na ovoj divovskoj planeti. Snimio je stvaranje nove oluje i uočio kako ‘rođak’ Velike crvene pjege opet mijenja boju. Također je uhvatio i jedan Jupiterov mjesec – Evropu, piše Spacetelescope.org, prenosi Idex.hr.

Jedinstveni i uzbudljivi detalj na novoj snimci Hubblea primjećuje se na sjevernoj polutci planete, a izgleda kao svijetla, bijela, razvučena oluja koja se kreće brzinom od 563 kilometara na sat. Prvi dio oluje izbio je 18. augusta ove godine, a uskoro se pojavio i drugi.

Iako su u ovoj regiji Jupitera oluje uobičajena pojava, a često se pojavi i nekoliko njih u isto vrijeme, ovaj vremenski poremećaj ima naglašeniju strukturu nego što je to uočeno u prethodnim olujama. Iza oluje nalaze se malene, tamne mrlje kojih također nije bilo na ranijim snimkama. Stručnjaci smatraju da bi ovo mogao biti početak dugotrajnije oluje na sjevernoj hemisferi, koja bi se možda u budućnosti mogla nadmetati i s Velikom crvenom pjegom koja dominira južnom polutkom.

Oluja dovoljna da proguta cijelu Zemlju

Hubble pokazuje da Velika crvena pjega, okrećući se suprotno od smjeru kazaljki na satu, ore u oblake ispred sebe, tvoreći pritom slap od bijelih i bež niti. Velika crvena pjega trenutno je izuzetno bogate crvene boje te joj jezgra i rubni pojas djeluju tamnocrveno.

Naučnici kažu da je ova oluja sada ‘velika’ oko 15.800 kilometara, odnosno da je dovoljne veličine da proguta Zemlju. Velika crvena pjega se i dalje smanjuje, kao što je zabilježeno u teleskopskim promatranjima od 1930. godine, ali čini se da se taj proces usporava. Još uvijek je misterij zašto ona postaje sve manja, piše ESA.

Stručnjaci su uočili kako se na divovskom planetu promijenila još jedna značajka: izgled oluje Oval BA, koju su astronomi nazvali Crvena pjega junior i koja se na slici nalazi odmah ispod Velike crvene pjege.

Posljednjih nekoliko godina Oval BA postajao je sve svjetliji i sličniji svojoj izvornoj bijeloj boji nakon što se 2006. odjednom obojio u crveno. Međutim, sada se čini da njegovo središte opet postaje crvenkastije.

Okean vode ispod Ledenog mjeseca

Na snimci također se može vidjeti ledeni mjesec Evropa, koji se nalazi lijevo od Jupitera. Naučnici smatraju da se ispod ledene kore Evrope skriva okean tekuće vode, zbog čega je ovaj mjesec jedan od glavnih kandidata u potrazi za vanzemaljskim životom.

Hubble je 2013. otkrio kako s površine Evrope izbija vodena para, u blizini njenog južnog pola.

Izvor: Agencije