Kanada: Identificirani molekuli koji usporavaju starenje

Testiranje je rađeno na ćelijama kvasca, čije je starenje slično starenju ljudskih ćelija (EPA)

Istraživači iz Montreala identificirali su više od 20 vrsta biljnih molekula koje usporavaju starenje ćelija, povećavajući tako godine aktivnog ljudskog života.

Prije tri godine istraživači sa Univerziteta Concordia i Idunn Technologies otkrili su prvu seriju od šest “anti-age” molekula izvedenih iz biljaka.

Zatim su prošle godine otkrili da je njihova snaga protiv starenja desetostruko povećana kombiniranjem nekih od ovih biljnih ekstrakata, prenosi Tanjug.

Uvjereni u potencijal ovih otkrića, naučnici su nastavili istraživanja, u nadi da će pronaći druge slične molekule.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Oncotarget objasnili su da su taj cilj postigli identificiranjem petnaestak dodatnih biljnih ekstrakata koji mogu smanjiti utjecaj vremena na ćelije.

Da bi se došlo do ovih zaključaka, izvršeni su testovi na ćelijama kvasca, čije je starenje slično starenju ljudskih ćelija.

Zahvaljujući identificiranim biljnim ekstraktima, koji se nazivaju modulatori, životni vijek ovih ćelija se povećava sa 2,5 dana na pet do osam dana.

Smanjenje učestalosti bolesti

Prema Eriku Simardu, predsjedniku kompanije Idunn Technologies, koja koristi rezultate ovog istraživanja za komercijalizaciju prirodnih proizvoda, desetak molekula “protiv starenja” u prošlosti je već bilo poznato naučnoj zajednici, ali je njihova “snaga” bila vrlo ograničena.

“Utjecaj ovih otkrića bit će ogroman”, kaže koautor studije Vladimir Titirenko, istraživač i profesor biologije na Univerzitetu Concordia.

“Ono o čemu govorimo je smanjenje učestalosti svih bolesti povezanih sa starenjem”, kaže čovjek koji upoređuje ovaj napredak s otkrićem postojanja matičnih ćelija prije 30 godina.

Konkretno, on vjeruje da bi rezultati njihovih istraživanja mogli imati značajne posljedice ne samo u ekonomskom smislu, već i na kvalitet života stanovništva i kapacitet zdravstvenog sistema.

Neke od novih biljaka protiv starenja kako navode su patuljasta palma, kantarion, narandžasto drvo, hmelj, maslačak…

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada