SAD pregovara o prodaji sofisticiranih dronova Tajvanu

Ovakva prodaja bi najvjerovatnije razljutila Kinu, koja Tajvan smatra svojom teritorijom (General Atomics Aeronautical Systems)

SAD pregovara o prodaji najmanje četiri sofisticirane bespilotne letjelice Tajvanu, koji mogu prelaziti ogromne razdaljine preko mora i kopna, navode izvori upoznati s pregovorima.

Nadzorni dronovi Sea Guardian imaju domet od 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara), daleko više od raspona od 160 milja koliko imaju dronovi koje Tajvan trenutno koristi, što potencijalno daje ostrvu veći kapacitet za nadzor Kine i njenih zračnih snaga, raketa i drugih objekata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dok je State Department prešutno odobrio prodaju bespilotnih letjelica, navode izvori, nije poznato da li su zvaničnici SAD odobrili izvoz dronova sa oružjem.

Sporazum moraju odobriti članovi Kongresa, a Kongres bi mogao blokirati konačni dogovor.

Kina: SAD mora obustaviti prodaju oružja

Dogovor sa Tajvanom bio bi prva prodaja bespilotnih letjelica u skolopu plana administracije predsjednika Donalda Trumpa da proda više bespilotnih letelica u više zemalja reinterpretacijom međunarodnog sporazuma o kontroli naoružanja poznatog kao Režim kontrole raketne tehnologije (MTCR).

Dogovor za četiri drona, rezervne dijelove, obuku i podršku mogao bi biti vrijedan oko 600 miliona dolara, kažu izvori.

Ovakva prodaja bi najvjerovatnije razljutila Kinu, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, navodi agencija.

U reakciji na vijest, Kina tvrdi da bi SAD trebao obustaviti prodaju oružja Tajvanu “kako to ne bi uticalo na bilateralne odnose”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da “prodaja oružja ozbiljno krši princip jedne Kine”, pozivajući se na princip prema kojem je Tajvan dio Kine.

Izvor: Agencije