Studija: Svemirski otpad se može vidjeti i danju

Problem se pogoršava jer je u posljednje vreme sve više lansiranja čitavih 'rojeva' od po nekoliko desetaka sasvim malih satelita za telekomunikacije (EPA)

Naučnici su otkrili način otkrivanja pri dnevnom svjetlu svemirskog otpada koji je opasnost za aktivne satelite, što bi moglo olakšati nadzor, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

Skoro 9.000 satelita postavljeno je u orbitu oko Zemlje od 1957. godine, a gotovo 23.000 predmeta većih od 10 centimetara, po američkim vojnim podacima, kruži oko Zemlje brzinom većom od 20.000 kilometara na sat. Pri toj brzini, svaki sudar s njima, iako su mali, može uništiti satelit i stvoriti još više otpada, prenosi Beta.

Te krhotine potiču posebno od komada raketa koje nose satelite u orbitu, a potiči i iz dva posebna događaja: 2007. kada je Kina projektilom namjerno uništila jedan svoj satelit, i od sudara ruskog vojnog i komunikacionog satelita 2009. godine.

Problem se pogoršava jer je u posljednje vreme sve više lansiranja čitavih “rojeva” od po nekoliko desetaka sasvim malih satelita za telekomunikacije.

Vrijeme osmatranja

Sa optičkih posmatračkih stanica na Zemlji moguće je otpad u svemiru otkriti laserskom telemetrijom. Ali, ta tehnika radi samo nekoliko sati u sumrak, kada je stanica za otkrivanje na Zemlji u tami, a otpad i dalje osvijetljen Suncem.

Tim istraživača u Austriji saopćio je da je uspio da produži to vrijeme kombinacijom teleskopa, detektora i filtera kako bi povećali kontrast između objekata i neba.

Po njihovoj studiji, zahvaljujući toj novoj tehnici koja je još u eksperimentalnoj fazi, bilo bi moguće pratiti svemirske ostatke 22 sata dnevno, a sada je to moguće samo tokom šest sati.

To bi znatno doprinijelo “budućim misijama uklanjanja svemirskog otpada i poboljšanju predviđanja sudara u orbiti”, izjavio je za AFP koautor studije, Michael Steindorfer iz Instituta za svemirska istraživanja Austrijske akademije nauka.

Izvor: Agencije