Zabrinutost zbog američke superiornosti u ‘oblacima za podatkeʼ

Renault, Orange, Deutche Bank i Lufthansa nedavno su se odlučili za Google Cloud (EPA)

Francuska i Njemačka zabrinute su zbog prevlasti Sjedinjenih Američkih Država u području oblaka za podatke i posljedične ovisnosti o američkim kompanijama u tom pogledu, piše AFP.

Evropa sjedi na bogatstvu podataka koji su, u 21. stoljeću, ekvivalent plemenitim metalima tokom zlatne groznice, piše AFP, a prenosi Hina.

Ipak, umjesto da iskorištavaju podatke za sebe, EU možda dopušta američkim tehnološkim divovima da zadobiju kontrolu nad opremom za iskopavanje, navode neki stručnjaci, ukazujući na činjenicu da je više evropskih kompanija objavilo da su postignuti sporazumi s američkim tehnološkim kompanijama o pohrani podataka u oblaku.

Renault, Orange, Deutche Bank i Lufthansa nedavno su se odlučili za Google Cloud, dok je Volkswagen potpisao ugovor s Amazonom.

Francusko ministarstvo zdravstva odabralo je Microsoft za čuvanje svojih podataka.

Oblak je termin za pohranu podataka eksterno, nakon čega klijenti ne trebaju toliko ulagati u skupu opremu.

Zabrinjavajući trend

Navedeni je trend izazvao zabrinutost pogotovo u Njemačkoj, koja raspolaže mnoštvom vrijednih informacija zahvaljujući moćnom industrijskom sektoru.

EU “gubi utjecaj u digitalnoj sferi u trenutku kada to postaje centralno u njenoj ekonomiji”, upozorava se u nedavnom izvještaju grupe stručnjaka i čelnika medija, pod vodstvom bivšeg šefa njemačke softverske kompanije SAP, Henninga Kagermanna.

“Većina evropskih podataka pohranjena je izvan Evrope ili je pohranjena u Evropi na serverima ne-evropskih kompanija”, stoji u izvještaju.

Visoki francuski dužnosnik nedavno je izjavio, na sastanku s IT-evcima, da je situacija još gora.

“Imamo ogromne probleme sigurnosti i suvereniteta zbog oblaka”, kazao je dužnosnik na sastanku, na kojemu je sudjelovao AFP pod uvjetom poštivanja da je sudjelovanje drugih anonimno.

“Međutim, mi imamo jako dobre firme koje nude oblake za pohranu podataka”, dodao je.

Zakon o oblacima

Jedna od glavnih problema za kritičare ovisnosti o SAD-u je takozvani Zakon o oblacima, usvojen 2018, a koji omogućava američkim obavještajnim agencijama pristup podacima američkih firmi u određenim slučajevima, nezavisno o tome gdje se nalazi server.

“Moja kompanija je američka i vrlo dobro znam implikacije zakona”, kazao je francusko-američki direktor.

“Uzimajući u obzir što se događa u raspravama o američkoj politici situacija neće postati bolja”, dodao je.

Osim integriteta podataka, mogućnost analiziranja i iskorištavanja podataka također brine francuske i njemačke stručnjake te donosioce odluka.

Ako smo u Evropi “sposobni samo generirati podatke, a trebamo druge da ih iskoriste, tada možemo završiti u sličnoj situaciji kao zemlje s prirodnim resursima koje se oslanjaju a druge i na kraju imaju slabu ekonomsku dobit”, kazao je francuski dužnosnik.

Projekt GAIA-X

Francuzi i Nijemci pokrenuli su u junu projekt GAIA-X čiji je cilj razviti konkurentnu uslugu pružanja oblaka.

GAIA-X ne podržava razvoj određene snažne kompanije, već želi postaviti standarde kako bi različite firme mogle ponuditi usluge pohrane, procesuiranja, sigurnosti i umjetne inteligencije.

GAIA-X funkcionirao bi kao vrsta tržišta na kojemu bi klijenti mogli pronaći potrebne usluge bez napuštanja EU-a.

Kreatori se nadaju da bi decentralizirani model mogao biti superiorniji po pitanju spojenih uređaja i korištenja podataka.

Izvor: Agencije