Naučnici kvantnim računarom simulirali povratak u prošlost

Sat, Kazaljke, Pomicanje, Vrijeme
Kada su se kvantni bitovi vratili u sadašnjost, gotovo se ništa na njima nije promijenilo (Ilustracija)

Na kvantnom računaru nije problem simulirati procese koji se odvijaju unatrag po vremenskoj liniji, kaže teorijski fizičar Nikolai Sinitsyn, voditelj projekta na Nacionalnom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku. U sklopu tog projekta Sinitsyn je s kolegama na kvantnom računaru uspio simulirati povratak u prošlost, piše Bug.hr.

Poslali su kvantne bitove (qubite) unatrag u vremenu u simuliranu prošlost, gdje je jedan od njih bio značajnije oštećen. No, kada su ih vratili u sadašnjost, gotovo se ništa na njima nije promijenilo. To ove fizičare navodi na zaključak da, čak i kada bismo, kao u nekom naučnofantastičnom filmu, otputovali u prošlost i tamo načinili neke promjene, ne bismo mogli promijeniti današnji svijet.

Ne postoji efekat leptira

Drugim riječima, dokazali su da u kvantnom svijetu ne postoji efekat leptira. Pojava je to koja opisuje veliku osjetljivost sistema na mala odstupanja od početnih uvjeta. Prvi ju je predstavio Edward Lorenz riječima: “Može li mahanje krila leptira u Brazilu uzrokovati tornado u Teksasu?”.

No, kako pokazuje ovaj kvantni eksperiment, efekt leptira, ako gledamo kvantne pojave, nije stvaran. Pošaljemo li u kompleksnom kvantnom svijetu nešto u prošlost i tamo napravimo “štetu”, ona se neće odraziti na sadašnjost. Naš svijet će, kažu znanstvenici, preživjeti – što pokazuje da ovaj efekt u kvantnoj fizici ne postoji. Velika šteta načinjena u prošlosti stvorila bi tek manja, neznatna odstupanja u sadašnjosti.

Rezultat ovog istraživanja ima implikacije bitne za kvantnu kriptografiju. Za slučaj da na takav način zaštićene podatke netko ošteti, odnosno pročita ih i djelomično uništi, postoji mogućnost da ih se i dalje spasi, odnosno da se informacije izvuku uprkos šteti koju je prva dekripcija načinila. Slijedom toga, pojam haosa se u klasičnoj fizici ne može poistovjetiti s istim pojmom u kvantnoj fizici.

Stanje u kojem ne postoji efekt leptira karakteristično je samo za kvantne sisteme, pa se njegovim testiranjem može provjeriti i funkcionira li neki računar po kvantnim principima ili ne. Eksperimenti ovih naučnika obavljeni su na kvantnom procesoru računara IBM Q, a o svemu je objavljen i znanstveni rad u časopisu Physical Review Letters.

Izvor: Agencije