Vakcina protiv COVID-19: AstraZeneka testira sintetička antitijela

Ukoliko bi ova faza dala pozitivne rezultate, kompanija AstraZeneka bi nastavila s daljim ispitivanjima (EPA)

Britanska kompanija AstraZeneka saopćila je kako je počela testiranje terapije sintetičkim antitijelima za prevenciju i liječenje COVID-19, pridružujući se naporima u potrazi za efikasnim lijekom za ovu bolest koju izaziva korona virus.

Farmaceutska kompanija iz Velike Britanije, koja trenutno provodi kliničko ispitivanje vakcine protiv korona virusa, saopćila je kako rana faza testiranja AZD7442, kombinacije dva monoklonska antitijela, ima za cilj utvrditi sigurnost ovog lijeka.

Ovom fazom obuhvaćeno je do 48 zdravih dobrovoljaca u Velikoj Britaniji, starosti između 18 i 55 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kombinacija dva monoklonska antitijela

Ukoliko bi ova faza dala pozitivne rezultate, kompanija AstraZeneka bi nastavila s daljim ispitivanjima, koja bi imala za cilj utvrditi efikasnost AZD7442 u pogledu prevencije zaraze korona virusom, kao i u pogledu liječenja pacijenata koji već boluju od COVID-19.

AZD7442 predstavlja kombinaciju dva monoklonska antitijela proizvedena u laboratoriji koja oponošaju prirodna antitijela koja stvara ljudski organizam.

Ova terapija se trenutno koristi za liječenje nekih vrsta kancera.

Kompanija AstraZeneka je u junu dobila 23,7 miliona dolara od američkih vladinih agencija radi unapređivanja terapije antitijelima za liječenje korona virusa.

Evaluacija eksperimentalne vakcine

Početak procesa evaluacije eksperimentalne vakcine protiv COVID-19, koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i kompanija AstraZeneka, mogao bi biti zatražen od nadležnih organa u toku ove godine, ukoliko naučnici budu mogli prikupiti dovoljno podataka.

Vođa tima sa Univerziteta u Oksfordu koji radi na razvoju vakcine Andrew Polard rekao je za Radio BBC da bi traženje dozvole za vakcinu u toku ove godine bilo moguće ukoliko bi se ubrzano povećao broj slučajeva obuhvaćenih kliničkim ispitivanjima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U tim uvjetima naučnici bi imali dovoljno podataka s kojima bi mogli izaći pred nadležne organe, nakon čega bi uslijedio proces njihove evaluacije, kazao je Polard.

Izvor: Agencije