Naučnici: Zemlja izgubila 28 milijardi milijardi tona leda

Naučnici smatraju kako bi ovaj gubitak mogao rezultirati dramatičnim porastom nivoa mora, možda čak i za metar do kraja stoljeća (EPA)

Britanski naučnici su između 1994. i 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih pokrova, zaključivši kako je planeta Zemlja u tome razdoblju izgubila 28 triliona (milijardi milijardi) tona leda.

Naučnici sa univerziteta u Leedsu, Londonu i Edinburghu toliki gubitak leda nazivaju nevjerovatnim i smatraju kako bi on mogao rezultirati dramatičnim porastom nivoa mora, možda čak i za metar do kraja stoljeća.

Rezultate studije objavili su u magazinu Cryosphere Discussions, prenosi Hina

“Da to stavimo u kontekst – svaki centimetar porasta nivoa mora znači da će u dogledno vrijeme milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini”, kazao je za Guardian profesor Andy Shepherd sa Univerziteta u Leedsu.

Poremećaj zdravlja voda

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posljedice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planete da Sunčevu radijaciju reflektira nazad u svemir.

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju Međuvladinog panela za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (IPCC).

“Ranije su naučnici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktika ili Grenlanda, no ovo je prvi put da je netko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s naše planete”, rekao je Shepherd za Guardian.

“A ono što smo otkrili zaprepastilo nas je… Malo je vjerovatno da je veliki dio od 28 triliona izgubljenih tona leda direktna posljedica klimatskog zagrijavanja”, kazao je on.

Izvor: Agencije