Proizvodnja hrane iz okeana mogla bi znatno porasti do 2050.

Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj čini samo 17 posto sadašnje proizvodnje mesa (EPA)

Godišnja globalna proizvodnja hrane iz mora mogla bi porasti za 21 do 44 miliona tona do 2050. godine, što je porast od 12 do 25 posto svog mesa potrebnog za prehranu 9,8 milijardi ljudi do sredine stoljeća.

O tome je ove sedmice izvijestio magazin Nature, prenosi Hina.

Ostvarivanje takvog povećanje održive proizvodnje hrane ovisit će o različitim faktorima, uključujući političke reforme, tehnološke inovacije i buduću potražnju.

Veliki i neotkriveni potencijal

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline.

Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se opskrba povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosistema.

Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj čini samo 17 posto sadašnje proizvodnje mesa širom svijeta, ali bi mogla imati važnu ulogu u globalnoj sigurnosti hrane. Christopher Costello, profesor ekomomije okoliša, kaže da okeani imaju veliki, neotkriven potencijal da pomognu nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane.

Egzistencija za milione ljudi

Ako se proevdu brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosisteme, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju miliona ljudi, smatra on.

Naučnici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Costello i njegovi kolege izračunavaju potencijalnu buduću proizvodnju hrane iz mora koristeći bioekonomske modele.

Oni kažu da bi do 2050. godine do 44 posto hrane iz mora moglo dolaziti iz uzgoja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO