Astronauti sa SpaceX-a spustili se na Zemlju

Prilikom povratka u atmosferu kapsuli je bila usporena brzina s više od 28 hiljada kilometara na sat (NASA/Reuters)

Američki astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, koji su pristigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) pomoću nove kapsule Crew Dragon Endeavour, privatne kompanije SpaceX Elona Muska, spustili su se u nedjelju uspješno u Meksički zaljev.

Behnken i Hurley napustili su ISS kasno u subotu, a spustili su se, nakon putovanja od 21 sata, na obali Pensacole (Florida), kako je i predviđeno, u 14:48 po lokalnom vremenu, odnosno u 20: 48 po srednjoevropskom.

“U ime timova SpaceX-a i NASA-e, dobrodošli na planet Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli SpaceX-om”, kazao je kontrolni tim SpaceX-a po spuštanju kapsule, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kontrolni timovi NASA-e i SpaceX-a u Houstonu i sjedište SpaceX-a u Hawthorneu (Kalifornija) dali su posadi kapsule znak za deorbitiranje otprilike sat prije slijetanja na obalu Pensacole. 

Plutanje prije izbavljanja

Prilikom povratka u atmosferu kapsuli je bila usporena brzina s više od 28 hiljada kilometara na sat, na oko 560, dok je prilikom spuštanja kapsula letjela 24 kilometra na sat.

Bila je to prva NASA-ina misija s posadom, koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina

Oklop kapsule izgrađen je tako da po povratku u atmosferu može izdržati temperaturu do više od 1.900 stepeni, dok su Behnken i Hurley, noseći bijelo odijelo SpaceX-a, unutar kabine iskusili temperaturu od 29,4 stupnjeva Celzija.

Posada će provesti do sat vremena plutajući unutar kapsule prije no što ih zajednički timovi za spašavanje SpaceX-a i NASA-e izbave iz kapsule i smjeste u helikopter.

Bila je to prva NASA-ina misija s posadom, koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Kina je počela realizaciju svoje prve samostalne misije na Mars. Ako se sve bude odvijalo po planu, početkom sljedeće godine specijalno vozilo spustit će se na površinu Crvene planete i početi potragu za vodom, koja je neophodna ako čovjek ikad odluči naseliti tu planetu.

Published On 23 Jul 2020
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO