Vrijednost Applea prešla prag od 2.000 milijardi dolara

Na Wall Streetu se očekivalo da Apple postane prva kompanija koja će prekoračiiti vrijednost od 2.000 milijardi dolara (EPA)

Tehnološki div Apple postao je u srijedu prva američka kompanija koja kotira na berzi s vrijednošću od 2.000 milijardi dolara.

Investitori na Wall Streertu su odlučili ignorirati probleme Appla vezane z ekosistem Iphonea u korist opklada da će kompanija biti još uspješnija u svijetu poslije krize korona virusa.

Kompanija je tako za samo nešto više od dvije godine udvostručila svoju tržišnu vrednost, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tanjug.

Apple je ovu magičnu granicu na berzi probio nešto prije 11:00 sati po istočnoameričkom vremenu (17:00 sati po srednjoevropskom), kada je cijena njegove akcije porasla na 467,77 dolara, prenosi CNBC.

Akcije porasle za 60 posto

Prethodnu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 1.000 milijardi doara Apple je dostigao 2. augusta 2018. godine.

Na Wall Streetu je uveliko bilo očekivano da proizvođač Iphonea postane prva kompanija koja će prekoračiiti vrijednost od 2.000 milijardi dolara.

Apple je 31. jula potisnuo sa trona saudijskog državnog naftnog giganta Aramco i postao najvrijednija kompanija na svijetu čijim se akcijama javno trguje.

Akcije Appla su od početka godine do danas porasle za oko 60 posto, a prošle godine su skočile za više od 120 procenata.

Kompanija je krajem jula objavila najsnažnije poslovne rezultate za treći kvartal ikada, uključujući 59,7 milijardi dolara prihoda i dvocifren rast prodaje njenih proizvoda i usluga.

Izvor: Agencije