Apple će dozvoliti drugim servisima da popravljaju Mac računare

U čitavoj ovoj priči postavlja se pitanje - zašto je prvo odlučeno da se omogući eksterni servis za telefone, a ne računare (EPA)

Popravak Mac računara uskoro će biti dosta jednostavnije. Kompanija Apple je najavila da počinje verificiranje eksternih servisa za popravku Mac računara, piše Reuters, a prenosi Engadget.com.

Servisi koji budu uključeni u ovaj program od Applea će dobijati originalne dijelove, a za njihove servisere bit će organizirani treninzi i obuke.

Ovo je samo nastavak Apple-ovog „otvaranja“ ka nezavisnim serviserskim radnjama. Prošle godine kompanija je započela sa verifikacijom servisa za iPhone telefone u SAD-u, a ovog ljeta program je proširen i na Evropu i Kanadu. Do sada je verificirano oko 140 kompanija sa 700 servisnih radnji, a Apple je potpisao i ugovor sa Best Buy prodajnim lancem, da i preko njihovih prodavnica obezbijedi servisiranje svojih telefona.

Prvo telefoni, zatim računari

Ovo proširenje programa popravke može se smatrati pobjedom zagovornika „prava na slobodnu popravku“, koji već duže vreme napadaju Apple zato što je servis držao zatvoren pod svojim okriljem, piše PcPress. Navodi se da će ovaj potez omogućiti produženje vijeka trajanja Apple-ovih proizvoda, koje će sada biti lakše i brže popraviti.

U čitavoj ovoj priči postavlja se pitanje – zašto je prvo odlučeno da se omogući eksterni servis za telefone, a ne računare. Vjeruje se da je u pitanju bila činjenica da je prodato mnogo više telefona od Mac računara i da je postojala veća potreba za tim. Sada, kada je znatno povećan rad od kuće, i kada mnogi koriste sopstvene računare za posao, obezbjeđivanje lokalnog servisa, pojavila se potreba i za boljom i bržom mrežom Mac servisa.

Izvor: Agencije