Švedska državna televizija zabranila korištenje TikToka

Senat je prošle sedmice usvojio zakon kojim je državnim službenicima zabranjeno preuzimanje i korištenje TikToka (EPA)

Državna televizija Švedske (STV) zabranila je svojim uposlenicima korištenje aplikacije TikTok, kineske kompanije ByteDance, na službenim uređajima.

U saopćenju STV-a je navedeno da je od uposlenika televizije zatraženo da na mobilnim telefonima koje koriste za pristup službenom e-mailu ne bude instalirana pomenuta aplikacija, prenosi Anadolija. 

Oni koji su ranije instalirali aplikaciju primorani su je obrisati zbog, kako je navedeno, količine podataka koje TikTok prikuplja u odnosnu na nivo potrebnih.

Senat SAD-a usvojio zakon

Američki Senat je prošle sedmice usvojio zakon kojim je državnim službenicima zabranjeno preuzimanje i korištenje TikToka.

Američki predsjednik Donald Trump prije deset dana potpisao je naredbu kojom se zabranjuju bilo kakve transakcije s vlasnicima kineske kompanije koja posjeduje aplikacije TikTok i WeChat, a ona će na snagu stupiti za 45 dana.

Naredbe su uslijedile u trenutku dok Trumpova administracija tvrdi da pojačava napore na čišćenju “nepouzdanih” kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža.

Izvor: Agencije