Blogging i gaming – legitimni poslovi u Kini

Kina je proširila definiciju poslovanja zbog sve veće stope nezaposlenosti uzrokovane pandemijom (EPA)
Kina je proširila definiciju poslovanja zbog sve veće stope nezaposlenosti uzrokovane pandemijom (EPA)

Neki roditelji možda prevrću očima kada im djeca pričaju o svojoj „karijeri“ blogera i gejmera, ali roditelji u Kini to više neće raditi jer je ta zemlja proširila svoju definiciju toga šta predstavlja „posao“, piše TNW .

Bloomberg prenosi da će lokalni maturanti koji pokreću vlastiti posao fokusiran na blogovanje ili gejming (blogging i gaming) sada biti klasificirani kao zaposleni, navodi se u dokumentu Ministarstva obrazovanja koji je objavljen 29. juna. Da bi se kvalificirali kao zaposleni, ljudi moraju da rade najmanje jedan plaćeni sat sedmično, kaže Državni zavod za statistiku.

Nova pravila dolaze usred sve veće stope nezaposlenosti zbog korona virusa. U o dokumentu se sugerira da se učešće u inkubator programima, programima za suzbijanje siromaštva i uključivanje u vojsku također ačunaju kao redovno zaposlenje.

Proširena definicija posla

Ministarstvo je već zatražilo od škola da razmotre proširenu definiciju prilikom kreiranja statistika zaposlenosti i revidiranju svih postojećih netačnih podataka, napominje Bloomberg. Ustvari, škole će se suočiti s ozbiljnom kaznom ako ih uhvate zbog netačnih informacija, iako kazne za sada još uvek nisu precizirane.

„Studenti na fakultetu ne moraju nužno da idu na posao, sve više ih vidimo kako imaju mnogo izbora, uključujući i freelancing“, rekao je ekonomista i savjetnik Državnog vijeća, Tang Min dodajući kako sad „mogu da započnu vlastiti posao samo sa laptopom i stvore novu poslovnu priliku.“

Kina ima rekordnih 8,74 miliona novih diplomaca ovog ljeta koji ulaze na tržište rada, ali vlada se i dalje bori sa neviđenom stopom nezaposlenosti. Iako je u posljednjem istraživanju u maju stopa nezaposlenosti smanjena na 5,9 posto – u odnosu na rekordnih 6,2 posto u februaru – mnogi nagađaju da je stvarni broj veći zbog neprilagođenih migrantskih radnika sa sela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO