TikTok napušta tržište Hong Konga

Prošlog augusta TikTok je objavio da je privukao 150.000 korisnika u Hong Kongu (EPA)

TikTok napušta tržište Hong Konga kroz nekoliko dana, kazao je glasnogovornik kompanije za Reuters, dok su druge tehnološke kompanije, uključujući Facebook, obustavile procesuiranje Vladinih zahtjeva za pristup podacima u Hong Kongu.

Aplikacija u vlasništvu kompanije sa sjedištem u Kini ByteDance odlučila je napustiti Hong Kong nakon uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti.

“U svjetlu nedavnih događaja odlučili smo obustaviti operacije aplikacije TikTok u Hong Kongu”, kazao je glasnogovornik TikToka u odgovoru na Reutersov upit.

Kompanija, koju trenutno vodi bivši direktor Walt Disneyja Kevin Mayer, prethodno je poručila da podaci korisnika aplikacije nisu pohranjeni u Kini.

TikTok je također kazao da neće pristati na zahtjeve kineske Vlade za cenzuriranjem pristupa aplikaciji ili za pristup podacima korisnika TikToka. Također su naveli da nikada nisu dobili takav zahtjev kineske vlade.

Bez pristupa u ostatku Kine

Prošlog augusta TikTok je objavio da su privukli 150.000 korisnika u Hong Kongu.

Globalno je TikTok skinut više od dvije milijarde puta na mobitel, nakon prvog kvartala ove godine, pokazuju podaci kompanije za analitiku Sensor Tower.

Izvor navodi da je TikTok donio odluku jer nije jasno hoće li Hong Kong u potpunosti potpasti pod jurisdikciju Pekinga.

TikTok je izrađen tako da mu se ne može pristupiti u ostatku Kine, što je bio dio strategije kojom se kompanija obraćala globalnom tržištu.

ByteDance pokrenuo je u Kini sličnu aplikaciju za dijeljenje kratkih videa pod nazivom Douyin.

Iako kompanija trenutno nema planove za uvođenje Douyina na tržište Hong Konga, glasnogovornik ByteDancea kazao je da aplikacija već ima značajan broj korisnika u Hong Kongu, budući da stanovnici ostatka Kine putuju i ostaju u Hong Kongu.

Odluke Facebooka i Twittera

Kompanije Facebook i Twitter objavile su također da su obustavile obradu Vladinih zahtjeva za pristup korisničkim podacima u Hong Kongu, objavile su te kompanije.

Facebook, koji također posjeduje WhatsApp i Instagram, “pauzira” preglede za sve svoje usluge “u očekivanju dalje procjene zakona o nacionalnoj sigurnosti”, navodi se u izjavi.

Twitter je naveo da je “ozbiljno zabrinut” oko implikacija novog zakona.

Peking je prošle sedmice donio novi zakon o sigurnosti za Hong Kong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnog zatvora u slučaju traženja otcjepljenja, subverzivnog djelovanja, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je prošli utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široke ovlasti u njegovoj provedbi i vodi najradikalnijim promjenama posljednjih decenija u načinu života Hong Konga, dalekoistočnog finansijskog centra od 7,5 miliona stanovnika.   

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO