Stručnjaci oživjeli drevne mikrobe sakrivene ispod dna okeana

Tragovi kisika na naslagama omogućili su mikrobima opstanak, a pritom mikrobi nisu trošili energiju (Getty Images)

Naučnici su uspjeli „probuditi ” mikrobe stare više od 100 miliona godina, sakrivene ispod okeana, na mjestu koje nije odgovarajuće za život, navodi se u studiji koju je prenijela Beta, pozivajući se na AFP i magazin Nature Communications.

Rezultati istraživanja otkrivaju nevjerovatnu mogućnost jednom od prvih i najprimitivnijih oblika života na Zemlji da opstane tokom nekoliko desetaka miliona godina praktično bez kisika i hrane. Mikrobi su „probuđeni“ u laboratoriji.

Jedna naučna ekspedicija je prije deset godine krenula u istraživanje dubina Tihog okeana i uzela je uzorke starih naslaga sakrivenih oko 100 metara ispod okeanskog dna, što je gotovo 6.000 metara ispod površine vode. Neke od tih naslaga su stare više od 100 miliona godina.

Ekipa naučnika, koju je predvodila japanska agencija podmorskih nauka i tehnologije, izabrala je suptropski dio južnog Pacifika. To je najmanje aktivna zona cijelog okeana jer je izuzetno siromašna hranljivim materijama i tako vrlo malo pogodna za život.

Naučnici su uzorke stavili u inkubaciju, kako bi mikrobi „izašli“. Na veliko iznenadjenje, istraživači su uvidjeli da nisu otkrili fosilne dijelove naslage, već mikrobe koji su preživjeli i koji čak imaju sposobnost da rastu i da se razmnožavaju.

‘Još živi i spremni da jedu’

„U početku sam bio skeptičan, ali se ispostavilo da je 99,1 posto mikroba na starim naslagama starim 101,5 miliona godine još živo i čak spremno da jede”, rekao je glavni autor studije Juki Morono.

„Sada znamo da ne postoji ograničeno doba za organizme u biosferi ispod morske površine. To mjesto je odlično za istraživanje ograničenosti života na Zemlji”, rekao je naučnik.

Tragovi kisika na naslagama omogućili su mikrobima opstanak, a pritom mikrobi nisu trošili energiju.

Mikrobi na površini ne mogu da opstanu u takvim uslovima, navodi se u studiji.

Ranija istraživanja su pokazala da bakterije mogu da opstanu u najmanje „gostoprimljivim“ dijelovima Zemlje i to bez kisika.

Nova studija dokazuje izvanrednu otpornosti tih organizama.

Izvor: Agencije