SAD udvostručio finansiranje vakcine Moderne

Američka vlada se obavezala dati dodatnih 472 miliona dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države su udvostručile finansijsko ulaganje, na ukupno blizu milijardu dolara, za razvoj potencijalne vakcine protiv COVID-19 koje je razvila američka kompanija Moderna i koje ulazi u posljednju fazu kliničkih ispitivanja.

Američka vlada se obavezala dati dodatnih 472 miliona dolara, uz 483 miliona dolara koje je već najavila, objavila je u nedjelju Moderna u saopćenju, prenosi Hina.

Kompanija objašnjava da je odlučila provesti bitno obimnije kliničko testiranje treće faze nego početno predviđeno.

Slijedi posljednja faza

Njihova eksperimentalna vakcina, koja je potaknula stvaranje antitijela protiv korona virusa kod svih učesnika, kojih je bilo 45 u prvoj fazi eksperimenta, moći će se od ponedjeljka testirati na 30.000 osoba, od kojih će polovina primiti dozu od 100 mikrograma, a drugi placebo.

Sjedinjene Američke Države, najpogođenije na svijetu, s više od 146.000 umrlih i gdje svakodnevno ima mnogo novooboljelih, najavile su posljednjih mjeseci velika ulaganja u imuniziranje Amerikanca od početka sljedeće godine.

Dok traje utrka za pronalaženje vakcine među nekoliko laboratorija u svijetu, laboratorij Moderne vodi i ulazi već u konačnu fazu kliničkih testova, presudnu da bi se znalo je li vakcina efikasna ili nije.

Izvor: Agencije