Twitter uklanja profile ekstremista, teoretičara raznih zavjera

Teoretičari zavjera tvrde da su u 'tajni rat' protiv Donalda Trumpa umiješane istaknute osobe iz raznih dijelova društva (EPA)
Teoretičari zavjera tvrde da su u 'tajni rat' protiv Donalda Trumpa umiješane istaknute osobe iz raznih dijelova društva (EPA)

Twitter je objavio da će trajno ukloniti profile povezane s ekstremnim teorijama zavjera, poput onog grupe QAnon, koja iznosi tvrdnje o zavjerama u američkoj vlasti i javnosti protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Twitter je promjene objavio u poglavlju o promjenama sigurnosnog rada te se sadržaji poput onih koje objavljuje QAnon neće moći prenositi, prenosi Hina.

Novom politikom bit će obuhvaćeno gotovo 150.000 profila širom svijeta.

Twitter je objavio da je do sada uklonio više od 7.000 računa zbog manipulacija, zlostavljanja žrtava i drugih izigravanja pravila ponašanja na toj društvenoj mreži.

‘Tajni rat protiv Trumpa’

Teoretičari zavjera poput QAnona tvrde da su u “tajni rat” protiv Trumpa umiješane istaknute osobe iz raznih dijelova društva od obavještajne zajednice i politike preko poslovnog svijeta do industrije zabave.

QAnon je, između ostalog, tvrdio da su članovi Demokratske stranke umiješani u međunarodne zločinačke organizacije, a njihovi se sadržaji naširoko prenose na društvenim mrežama poput Facebooka, TikToka, Twittera i YouTubea.

Facebook je već uklonio mrežu lažnih profila povezanih s računom QAnon, preko kojih se prenosio njihov sadržaj.

Američki Federalni istražni biro (FBI) tretira QAnon kao domaće ekstremiste i potencijalnu prijetnju.

Izvor: Agencije


Povezane

Društvena mreža Twitter pokušava da riješi problem poslije hakerskog napada usljed kojeg su ugroženi brojni računi korisnika. Među njima su i oni bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, predsjedničkog kandidata Joea Bidena i osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO