SAD optužio kineske hakere za krađu istraživanja u vezi COVID-19 vakcine

U optužnici se tvrdi da je to dio mnogo šire, globalne kampanje (EPA)

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv dva kineska hakera koja su otkrivena tokom pokušaja krađe podataka vezanih za istraživanje u vezi pronalaska vakcine protiv bolesti COVID-19, piše Engadget.com. U optužnici se tvrdi da je to dio mnogo šire, globalne kampanje.

Optuženi hakeri su probili zaštitu u računarskoj mreži biotehnološke firme iz Massachusettsa koja radi na razvoju COVID-19 vakcine i testiranju različitih tretmana ove bolesti.

Ovo nije iznenađenje, piše Engadet, jer je u aprilu otkriven još jedan sličan napad, a u maju je FBI upozorio da hakeri iz Kine pokušavaju ukrasti COVID-19 istraživanja iz američkih organizacija koje se bave time. Također, tokom ovog mjeseca ruski hakeri su targetirali zdravstvene organizacije iz Kanade, Velike Britanije i SAD-a. Ipak, optužbe koje su podignute su prve koje oficijelno optužuju strane hakere za te napade.

‘Utočište cyber kriminalcima’

“Kina je sada, zajedno sa Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom, uzela učešće u tom sramnom klubu nacija koji pružaju sigurno utočište cyber kriminalcima (…)“, rekao je o ovom skandalu John C. Demers, pomoćnik glavnog državnog tužioca za nacionalnu sigurnost.

U obrazloženju optužbe navodi se da su hakeri radili za kinesku Vladu (za Ministarstvo državne sigurnosti), ali su napade navodno sproveli samoinicijativno. Za sada nema potvrde da li su uspjeli da dođu u posjed nekih istraživanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO