KFC će služiti piletinu odštapanu 3D printerom

Odštampani proizvodi od piletine trebali bi imati prepoznatljiv KFC ukus (EPA)
Odštampani proizvodi od piletine trebali bi imati prepoznatljiv KFC ukus (EPA)

Globalni lanac restorana KFC namjerava prvi u svijetu služiti pileće proizvode napravljene u laboratoriji, uz pomoć 3D printera iz Rusije.

Kompanija KFC je saopćila da planira pileće meso, koje će štampati ruska kompanija 3D Bioprinting Solutions, posluživati u “restoranima budućnosti”.

Odštampani proizvodi od piletine trebali bi imati prepoznatljiv KFC ukus, prenosi Tanjug, pozivajući se na portak SeeBiz.

Ovako napravljene namirnice bi trebale biti ekološki prihvatljivije, navodi KFC, pozivajući se na studije koje ukazuju na to da konvencionalni način proizvodnje mesa šteti okolini.

Iz KFC-a su poručili da će njihovi nuggeti napravljeni 3D printerom biti na finalnom testiranju u Moskvi već ove jeseni.

‘Odštampan’ i ljudski organ

“3D bioštampa je široko zastupljena u medicini, a sada se sve više primjenjuje u proizvodnji hrane”, istakao je Jusef Kesuani, jedan od osnivača kompanije 3D Bioprinting Solutions.

Nada se da će dodatni razvoj ove tehnologije ubrzati proizvodnju ovakvih namirnica.

Koliki je značaj 3D štampe pokazuje i u činjenica da su istraživači Univerziteta Californija “odštampali” ljudski organ namijenjen za transplantaciju.

Međutim, pretpostavlja se da će trebati još mnogo vremena da se ovim printerom napravi organ koji će biti funkcionalan.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki istraživači tvrde kako je sada, uz pomoć nove tehnologije, moguće praviti vještačke organe. Priču koja zvuči kao naučna fantastika, a koja mijenja lice medicine, provjerio je Andy Gallacher na Institutu u Sjevernoj Karolini.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO