IBM više neće razvijati tehnologiju za prepoznavanje lica

Neki sistemi mogu se povezati s javno dostupnim podacima o prepoznatim osobama (Reuters)

IBM više neće nuditi višenamjenske sisteme za prepoznavanje lica, rekao je IBM-ov izvršni direktor Arvind Krishna u pismu poslanom Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija, također, više neće ni razvijati tu tehnologiju, naglasio je Krishna, piše The Verge.

Na taj korak IBM se odlučio u vrijeme kada širom SAD-a traju protesti protiv policijske brutalnosti i diskriminacije i nedugo nakon što je sistem za prepoznavanje lica Clearview pokrenuo pitanja privatnosti.

“IBM se čvrsto protivi korištenju tehnologije za prepoznavanje lica i ne podržava je, uključujući i onu koju nude drugi proizvođači, bilo ona za masovno nadgledanje, profiliranje rasa, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda ili bilo koju namjenu koja se ne podudara s našim vrijednostima i principima povjerenja i transparentnosti”, napisao je Krishna.

Neki od tih sistema mogu se povezati s javno dostupnim podacima o prepoznatim osobama, pa postoji zabrinutost da bi to moglo biti iskorišteno za praćenje, zastrašivanje ljudi ili ograničavanje njihove privatnosti na neki drugi način.

Krishna je u pismu spomenuo i policijsku reformu, naglasivši da se slučajevi policijskog nasilja trebaju povući u federalne tužbe te da Kongres mora mijenjati zakone o njihovoj pravnoj imunosti. Direktor IBM-a zaključio je da “moramo stvoriti otvorenije i ravnopravnije načine na koje svi Amerikanci mogu steći vještine i poduku koje će im pomoći u karijeri”.

Izvor: Agencije