Naprednim balonom sa Aljaske do ivice svemira

Za putovanje će svaki putnik morati izdvojiti 125.000 dolara (EPA)
Za putovanje će svaki putnik morati izdvojiti 125.000 dolara (EPA)

Start-up kompanija Space Perspective, sa sjedištem na Floridi, želi upotrijebiti napredni balon da bi prevozila zainteresirane turiste sa Zemljine površine na Aljasci do najviših slojeva atmosfere planete.

Ova firma planira koristiti Pacifički svemirski kompleks u Kodiaku, koji bi joj poslužio kao jedno od mjesta za lansiranje letjelice, nazvane Spaceship Neptune (Svemirski brod Neptun), objavio je Anchorage Daily News, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Balonom veličine nogometnog stadiona i ispunjenim hidrogenom upravljat će avioposada, koja će se, zajedno sa osam putnika, nalaziti u kapsuli pod pritiskom sa donje strane letjelice.

Svemirski pogled na sjeverna svjetla

Svaki putnik trebao platiti oko 125.000 dolara za šestosatno putovanje.

Izvršni direktor Aerospace korporacije Alaska Mark Lester rekao je kako će vožnja balonima biti dostupna sa Kodiaka za nekoliko godina i da će podržati turizam na Aljasci.

“Ljudi iz cijelog svijeta će dolaziti na Aljasku kako bi vidjeli sjeverna svjetla na ivici svemira”, dodao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta proučavali su površinske slike Plutona snimljene NASA-inim svemirskim brodom “New Horizons“ 2015. godine, te kompjuterske simulacije unutrašnjosti patuljaste planete.

24 Jun 2020
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO