Snapchat prestao promovirati Trumpov račun jer potiče nasilje

Twitter je prošle sedmice na neke postove Donalda Trumpa stavio upozorenje (Reuters)
Twitter je prošle sedmice na neke postove Donalda Trumpa stavio upozorenje (Reuters)

Društvena mreža Snapchat više ne promovira račun američkog predsjednika Donalda Trumpa na svojim stranicama odabranog sadržaja, objavila je kompanija u srijedu.

“Trenutno ne promoviramo sadržaj predsjednika na Snapchatovoj platformi Discover”, izjavio je glasnogovornik Snapchata, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Nećemo promovirati one koji potiču rasno nasilje i nepravdu dajući im besplatnu promociju na Discoveru”, dodao je.

Trumpov Snapchat račun, koji ima oko 1,5 miliona pratilaca, ostaje na platformi.

Snapchatova odluka slijedi nakon nedavnih predsjednikovih postova u kojima prijeti da će pustiti “bijesne pse” i “moćno oružje” na demonstrante nakon što su policajci u Minneapolisu ubili Afroamerikanca Georgea Floyda.

Prekršio pravila platforme

Snapchatov potez će vjerovatno produbiti Trumpovu svađu s društvenim mrežama, koja je počela prošlie sedmice, nakon što je Twitter na neke njegove postove stavio upozorenje.

Twitter je stavio naljepnicu da su prekršena pravila platforme o zabrani veličanja nasilja u tvitu u kojem predsjednik sugerira da bi na demonstrante trebalo pucati.

Facebook je istu poruku na svojoj platformi ostavio netaknutu, što je izazvalo bijes zaposlenika Facebooka protiv svoga šefa Marka Zuckerberga.

Trump je prošlog četvrtka potpisao izvršnu uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Član 230. Zakona o normama komuniciranja osigurava Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Googleu zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja koje objavi treća strana i daje im slobodu da po vlastitoj procjeni interveniraju na platformama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO