Izdavači tuže Internet Archive zbog ‘piraterije’

Izdavači se žale što su njihovi naslovi dijeljeni besplatno (Al Jazeera)

Kada su biblioteke širom Sjedinjenih Američkih Država počele zatvarati vrata zbog pandemije korona virusa, Internet Archive počeo je s kreiranjem “Nacionalne biblioteke za vanredne situacije”, kolekcije od 1,4 miliona knjiga iz njihovog besplatnog repozitorija (spremišta) za knjige, “Open Libraryja”, piše Engadget.

Izdavači su promptno reagirali na to, žaleći se što su njihovi naslovi dijeljeni besplatno. Tako su četiri glavna izdavača pokrenula zvaničnu tužbu protiv Internet Archivea zbog navodnog omogućavanja masovnog kršenja autorskih prava.

‘Digitalna piraterija’

“Hachette Book Group, Inc.”, “HarperCollins Publishers LLC”, “John Wiley & Sons, Inc.” i “Penguin Random House LLC” u tužbi predanoj sudu u New Yorku naveli su da je Internet Archivea uveliko premašio zakonite bibliotečke usluge, prekršio Zakon o autorskim pravima i omogućio digitalnu pirateriju na industrijskom nivou. Njihov je glavni argument da Internet Archive nema legalna prava za distribuiranje knjiga koje je skenirao i učitao na svoje servere kroz “Open Library” i “National Emergency Library”. U tužbi se traži da mu bude onemogućeno dijeljenje autorskih djela, kao i naplata zakonske štete, koja bi mogla ići i do iznosa 150.000 dolara po kršenju.

Odgovor Internet Archivea jest da njihova internetska biblioteka dobija knjige i pozajmljuje ih, što je inače osnovni posao biblioteka. Tako se podržavaju i izdavači, autori i čitaoci. Izdavači koji tuže biblioteke za pozajmljivanje knjiga, u ovom slučaju u digitalnoj verziji, dok su škole i biblioteke zatvorene ne rade ni u čijem interesu. Stoga se osnivač Internet Archivea Brewster Kahle nada da će taj spor brzo biti riješen na obostranu korist.

Cilj Internet Archivea, piše Engadget, jest arhivirati sve što je nekad bilo na internetu. Tako se posredstvom tog portala još može vidjeti devet miliona stranica izbrisanih s Wikipedije, postovi s ugašene društvene mreže Google+, kao i historijat velikog broja sajtova kroz inicijativu Wayback Machine. Dodaje se da će, ako spomenuta tužba uspije, to finansijski uništiti tu organizaciju i milioni korisnika izgubit će mogućnost da pristupe zanimljivim i korisnim sadržajima do kojih neće moći doći na drugi način.

Izvor: Agencije