U Londonu počinje testiranje vakcine protiv korona virusa

Do sada je eksperimentalna vakcina testirana samo na životinjama i u laboratoriji (EPA)

Naučnici s Imperijalnog koledža u Londonu ove sedmice eksperimentalno će davati vakcine ljudima u Velikoj Britaniji, što je jedan od posljednjih pokušaja da se pronađe efikasna vakcina kako bi se zaustavila pandemija korona virusa.

U saopćenju britanske vlade navodi se da će 300 zdravih ljudi biti imunizirano dvjema dozama vakcine protiv COVID-a 19, razvijene na Imperijalnom koledžu, koju je vlada podržala s 51 milion dolara, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Dosad je ta eksperimentalna vakcina testirana samo na životinjama i u laboratoriji.

Mnogi naučnici upozoravaju da se pandemija može zaustaviti samo efikasnom vakcinom, za šta je obično potrebno više godina.

WHO: Vakcina je javno dobro

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije tri dana zatražila je da vakcine za novi korona virus budu dostupne kao globalno javno dobro.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus obratio se nakon što je izražena zabrinutost da bi neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, mogle nagomilavati vakcine ili lijekove koje razvijaju u borbi protiv korona virusa, a da siromašnije zemlje ne bi dobile pristup tretmanima koji su im potrebni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO