Norveška briše podatke prikupljene aplikacijom za COVID

Norveška je bila među prvim zemljama Zapada koje su razvile takvu aplikaciju (EPA)

Reagirajući na izraze zabrinutosti nadzornog tijela za zaštitu podataka, zdravstvene vlasti u Norveškoj odlučile su obrisati sve podatke prikupljene pomoću mobilne aplikacije za praćenje zaraženih korona virusom i pronalaženje njihovih kontakata.

Oslanjajući se na Bluetooth veze i centraliziranu bazu GPS lokacija korisnika, Norveška je bila među prvim zemljama Zapada koje su razvile takvu aplikaciju.

Prikupljeni podaci čuvani su 30 dana, a primjena aplikacije sada će biti obustavljena, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sky News.

Podatke obrisati, aplikaciju obustaviti

Zaključno s ponedjeljkom, u Norveškoj je korona virusom zaraženo 8.628 ljudi, a preminule su 242 osobe.

Imajući u vidu da je stopa prenošenja korona virusa u Norveškoj u posljednje vrijeme niska, nadzorno tijelo za zaštitu podataka navelo je da više ne postoji razuman razlog da se aplikacijom narušava privatnost građana.

Nacionalni institut za javno zdravlje potom je saopćio da, iako se ne slaže s ocjenom tog tijela, poslije svega smatra nužnim da svi podaci budu obrisani, a rad s aplikacijom obustavljen.

Stanovništvo nije steklo imunitet

Napominjući da pandemija korona virusa nije okončana, institut je naveo da stanovništvo nije steklo imunitet, kao i da ne postoje vakcine ili efikasan način liječenja kad je riječ o COVID-u 19.

Ukidanje aplikacije dovest će do smanjene pripravnosti za moguće dalje širenje zaraze, upozorio je institut.

Aplikaciju, pod nazivom “Stop zarazi”, preuzelo je 1,6 miliona od 5,3 miliona stanovnika Norveške, ali ju je u prosjeku svakodnevno koristilo manje od 600.000 ljudi.

Izvor: Agencije