Astrofizičari: Radiosignale možda šalje 36 civilizacija

Ako su civilizacije ravnomjerno raspoređene u galaksiji, najbliža bi bila udaljena 17.000 svjetlosnih godina (AP)
Ako su civilizacije ravnomjerno raspoređene u galaksiji, najbliža bi bila udaljena 17.000 svjetlosnih godina (AP)

Moguće je da u Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emitiraju radiosignale u svemir, tvrde britanski astrofizičari.

Iako ne postoje izravni dokazi za postojanje inteligentnih izvanzemaljskih oblika života, znanstvenici smatraju kako bi pod pretpostavkom da je, kao i na Zemlji, za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetima potrebno približno pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaktici trebao iznositi više desetaka.

Do te pretpostavke znanstvenici su došli promatrajući evoluciju na svemirskoj razini s pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sky News.

‘Nemoguća komunikacija’

Međutim, oni tvrde kako je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomjerno prostorno raspoređene u galaktici, najbliža potencijalna izvanzemaljska civilizacija koja sudjeluje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svjetlosnih godina, pa bi komunikacija s njom s našeg planeta bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala vjerojatnost da su zvijezde kod kojih se možda odvija takav život po svojoj masi nalik našoj – većina bi mogle biti nestabilne zvijezde koje se ubrajaju u tzv. crvene patuljke.

Budući da bi zbog toga vrijeme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to znači i kako je vrlo moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaktici, kažu znanstvenici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO