Twitter uvodi opciju ʽpročitaj prije nego podijeliš ʼ

U pitanju je funkcija koja korisnike pita da li žele otvoriti članak koji pokušavaju podijeliti (Reuters)

Mnogo je korisnika društvenih mreža koji slijepo dijele različite članke a samo na osnovu click-bait (ili share-bait) naslova ili zanimljivih fotografija.

Takvi konzumenti obično i ne znaju, niti provjere, o čemu govori ono što su podijelili, a svojim akcijama doprinose širenju senzacija i lažnih vijesti, piše Engadget.

Twitter planira da ovakvom ponašanju stane ukraj, a budući da nepromišljeno dijeljenje ugrožava komunikaciju na internetu.

Tako je kompanija već započela Android test za opciju koja bi trebalo da spriječi dijeljenje onoga što se prije toga nije pročitalo, a u pitanju je funkcija koja korisnike pita da li žele otvoriti članak koji pokušavaju da podijele.

Borba protiv dezinformacija

Ne iznenađuje da je Twitter došao do ove ideje i funkcije, budući da kompanija sada pojačava borbu protiv dezinformacija, a najviše zbog predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

I druge platforme preduzimaju slične akcije, a kako bi se podržalo kritičko mišljenje i spriječilo širenje sadržaja koji ugrožavaju slobode i doprinose širenju lažnih, beznačajnih i pogrešnih informacija.

Izvor: Agencije