Američka kompanija ubrzava rad na vakcini

Kompanija je prošli mjesec dobila 483 miliona dolara od američke vladine agencije za brži razvoj vakcine (EPA)

Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je da je ubrzala rad na razvoju eksperimentalne vakcine protiv korona virusa i bolesti Covida-19 te da očekuje da će početkom ljeta početi s kasnijim fazama kliničkih ispitivanja.

Kompanija iz Massachusettsa objavila je da će ubrzo početi klinička ispitivanja srednje faze, prenosi Hina.

Glavni izvršni direktor Stephane Bancel rekao je da postoji mogućnost da 2021. godine dobiju odobrenje za oglašavanje lijeka koji nosi naziv mRNA-1273.

Moderna je jedna od brojnih biotehnoloških firmi koje nastoje razviti efikasnu vakcinu protiv Covida-19, od kojeg je u svijetu umrlo više od 262.000 ljudi, a zaraženo je 3,77 miliona.

Za tu respiratornu bolest, koju uzrokuje novi korona virus, još nema odobrenog lijeka i vakcine, iako se neke pacijente liječi nekim lijekovima koji su dobili odobrenje za korištenje u kriznoj situaciji.

Sredstva od 483 miliona dolara

Moderna je ranije saopćila da očekuje da će klinička ispitivanja srednje faze početi u ovom tromjesečju, a kasnije faze na jesen.

Njena eksperimentalna vakcina sada je u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Ta američka firma je do sada najviše odmakla u razvoju vakcine protiv Covida-19 i zbog toga joj je snažno porasla vrijednost dionica.

Moderna je prošle sedmice sklopila sporazum sa švicarskim proizvođačem lijekova Lonza Group AG u cilju brže proizvodnje potencijalne vakcine.

Kompanija je prošli mjesec dobila 483 miliona dolara od američke vladine agencije za brži razvoj vakcine.

Na jesen ispitivanje na ljudima

Ranije ove sedmice su Pfizer i BioNTech SE objavili da su počeli isporučivati svoje vakcine protiv korona virusa za inicijalna ispitivanja na ljudima u SAD-u, u nadi da će u oktobru dobiti odobrenje za korištenje lijeka u SAD-u po ubrzanoj proceduri zbog zdravstvene krize.

Johnson&Johnson planira početi ispitivanja na ljudima do septembra, kako bi početkom 2021. godine bilo spremno za odobrenje po ubrzanoj proceduri zbog krizne situacije.

Stručnjaci ne očekuju da će ijedna vakcina biti odobrena prije 2021. godine, jer vakcine moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije nego budu spremna za korištenje na stotinama miliona ljudi, ako ne milijardama.

Izvor: Agencije