Astronomi otkrili crnu rupu najbližu Zemlji

Novootkrivena crna rupa udaljena je hiljadu godina od Zemlje (EPA)

Iako crna rupa nije sama vidljiva, njenu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde, koje se mogu vidjeti golim okom s južne hemisfere po mraku u vedrim noćima.

Crne rupe su mjesta u svemiru iz kojih ni svjetlost ne može izaći zbog snažne gravitacije.

Kad su astronomi proučavali sazviježđe Teleskop, uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da obiđe oko skrivenog objekta.

Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

To su uočili teleskopom MPG/ESO 2.2 iz Evropske južne opservatorije La Silla u Čileu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Sistem su astronomi opisali u magazinu Astronomy & Astrophysics.

“Bili smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sistem s crnom rupom koji se može uočiti golim okom”, kaže koautor studije Petr Hadrava iz Češke akademije nauka.

Objekt četiri puta teži od Sunca

Zbog toga što crna rupa nema snažne interakcije s okolinom, nije vidiljiva, pa je tek proučavanje orbite zvijezda ukazalo na njeno postojanje.

“Nevidljivi objekt mase barem četiri puta veće od Sunčeve može biti jedino crna rupa”, kaže Thomas Rivinius, voditelj studije i naučnik iz Evropske južne opservatorije.

Tokom godina astronomi su pronašli nekoliko desetaka crnih rupa u Mliječnom putu. Te rupe odaju svoju prisutnost nasilnim interakcijama s okolinom i emitiranjem uočljivih zračenja.

Novo otkriće “tihe crne rupe” moglo bi biti prvo od mnogih, kažu naučnici, koji vjeruju da su u životu naše galaksije mnoge zvijezde kolabirale i stvorile crne rupe.

Izvor: Agencije