SAD: Novo kućno uzimanje uzoraka za test na COVID-19

U mnogim okruzima, da bi neka osoba imala pristup testiranju, mora to opravdati ili simptomima, ili kontaktom sa zaraženom osobom (EPA)

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je novu kućnu opremu za uzimanje uzoraka iz nosa za test na korona virus, čime se povećavaju raspoložive mogućnosti u zemlji koja želi ubrzati testiranje stanovništva.

Navodi se kako je FDA odobrio opremu kompanije Everlywell za uzimanje uzoraka iz nosa koji se mogu analizirati sa više testova, prenosi Beta.

Sastoji se iz štapića s vatom na vrhu i fiziološkog rastvora, gdje će uzorak biti stavljen kako bi hitno bio poslat u laboratoriju na analizu.

Dva testa imaju dozvolu da koriste opremu za kućno uzimanje uzoraka Everlywell, a očekuje se da će i druga oprema za kućno uzimanje uzoraka uskoro dobiti odobrenje FDA.

U svakom slučaju se uzorak uzima kod kuće, ali sam test se obavlja u laboratoriji, koja kasnije javi rezultat pacijentu.

Dnevno 300.000 testova

“Odobrenje opreme za uzimanje uzoraka za COVID-19 kod kuće, koji se kasnije mogu primijeniti u više testova i u više laboratorija, povećava dostupnost testiranja pacijentima, štiti druge od potencijalne zaraze”, rekao je direktor centra FDA za medicinske uređaje Jeffrey Shuren.

U procesu je da se odobri još jedno kućno uzimanje uzoraka za testove na COVID-19, ovog puta na osnovu pljuvačke.

Više od 300.000 testova urađeno je dnevno od ponedjeljka u SAD-u, gotovo dvostruko veći broj od onog koji je rađen u SAD-u početkom aprila.

U mnogim okruzima da bi neka osoba imala pristup testiranju mora to opravdati ili simptomima, ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Izvor: Agrencije