Roskosmos zove NASA-u u goste

Ove jeseni će Soyuz prebaciti dvoje kosmonauta iz Rusije i jednog Amerikanca do ISS-a (EPA)
Ove jeseni će Soyuz prebaciti dvoje kosmonauta iz Rusije i jednog Amerikanca do ISS-a (EPA)

Ruska agencija za istraživanja svemira Roskosmos pozvala je najviše zvaničnike Američke svemirske agencije da posjete Rusiju radi razgovora o nizu projekata i očekuje pozitivan odgovor, rekao je zamjenik generalnog direktora Roskosmosa za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev.

“Uputili smo formalni poziv najvišim zvaničnicima NASA-e da dođu u našu zemlju, ali do sada nismo dobili odgovor. Nadam se da ćemo ga dobiti i da će biti pozitivan, kazao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Podsjetio je da je delegacija Roskosmosa od prvog čoveka NASA-e Jima Bridenstinea dobila poziv da posjeti Sjedinjene Američke Države, ali da je taj poziv povučen zbog pritiska iz američkog Senata.

Uspješna dugogodišnja saradnja

Dvije svemirske agencije uspješno sarađuju, a to dokazuje dogovor od ove sedmice, kada je NASA za 90 miliona dolara kupila jedno mjesto u lansiranju Soyuza koji će poletjeti na jesen.

Američka svemirska agencija je detalje ovog dogovora objavila 12. maja, a sporazum se dešava u vrijeme kada NASA priprema u svemir poslati dva astronauta u prvoj raketi domaće proizvodnje od 2011. godine, kada je “penzioniran” program Space shuttlea, navode specijalizirani mediji.

Ove jeseni će Soyuz prebaciti dvoje kosmonauta iz Rusije i jednog Amerikanca do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO