Istraživanje: Govor je mogući značajni način širenja virusa

Naučnici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1.000 mikrokapljica koje sadrže viruse (EPA)

Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija, koja ukazuje na vjerovatnu ulogu tih kapljica u širenju bolesti COVID-19.

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi “ostanite zdravi” tokom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji, prenosi Hina.

Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojali mikrokapljice.

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju korona virusa u pljuvački, naučnici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1.000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

Preporuke za nošenje maske

“Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku desetke minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru”, zaključili su naučnici.

Isti je tim u radu objavljenom u aprilu u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost COVID-19 razgovorom potvrdi, to bi dalo naučno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se korona virus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kiše i udahnete njegove mikrokapljice.

Izvor: Agencije