Znanja o korona virusu i razumijevanje upala

Krv
COVID-19 pojavio se krajem prošle godine, pa čovjekov imunosni sistem nema pripremljenu odbranu protiv virusa koji ga izaziva (EPA)

Liječnici se nadaju da bi znanje stečeno u epidemiji novog korona virusa moglo pridonijeti boljem razumijevanju upalnih procesa i novom pristupu kroničnim bolestima od kojih boluju milijuni ljudi, prenosi agencija Tanjug.

U temelju dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka, COVID-a 19, koji, na prvi pogled, nisu povezani, leži jedan problem – upala.

Upala je znak prirodnog odgovora tijela na zarazu, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Daily Mail.

Kada se imunosni sustav mobilizira, aktivnost obrambenih stanica izaziva sporedne pojave, kao što su toplina i crvenilo kože ili temperatura, kada je cijeli imunosni sustav uključen u odgovor.

No, sada se zna da pretilost i kronična bolest, također, potiču upalu.

‘Pretjerani upalni odgovor’

Pokazalo se da pretile osobe, a gotovo dva od tri Britanca spadaju u tu skupinu, imaju više upalnih molekula nazvanih citokini, koji ometaju i oštećuju normalne stanične funkcije.

Istraživanje koje je 2016. provelo Američko udruženje za nutricionizam pokazalo je da pretilost i zdravstveni problemi povezani s njom, kao što su visok krvni tlak i povišena razina šećera u krvi, “znatno utječu” na zdravlje imunosnog sustava.

Neprekidna borba protiv tih kroničnih oboljenja, a smatra se da jedan od tri Britanca ima više više od jedne od tih bolesti, znači da se organizam trudi zadržati svoje vitalne funkcije i prije kontakta s COVID-om 19.

Zaraza tim virusom pokreće dodatni obrambeni odgovor.

Zato se smatra da je taj “pretjerani upalni odgovor” glavni uzrok teških oblika obolijevanja od korona virusa i smrtnih ishoda od te zaraze.

Korona virus nova je zaraza i znanstvenici još rade na njezinu razumijevanju, ali mnogi liječnici i sada velik broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji vide kao posljedicu kroničnih oboljenja i osnovne upale u organizmu.

Opasnost za gojazne osobe

U međuvremenu je istraživanje, čije je rezultate prošlog tjedna objavio tim sa Sveučilišta u Oxfordu, a u kojem su analizirani podaci 17,4 milijuna ljudi, pokazalo da je kod izrazito pretilih osoba vjerojatnost smrtnog ishoda od korona virusa triput viša.

Stručnjaci upozoravaju da se više ne mogu zatvarati oči pred epidemijom pretilosti, jer je ona usko povezana s ostalim oboljenjima koja se pogoršavaju kada se pacijent zarazi korona virusom, a to su visok krvni tlak, dijabetes, srčana oboljenja.

COVID-19 pojavio se krajem prošle godine, tako da čovjekov imunosni sustav nema pripremljenu obranu protiv virusa koji ga uzrokuje.

Stoga se organizam čovjeka mora osloniti na urođeni imunitet, tzv. T-stanice, zajedno s drugim tipovima obrambenih stanica.

Problem je to što urođeni imunitet počinje slabjeti već s približno 50 godina, a sa 70 godina naglo opada.

Adaptivni imunitet također počinje slabjeti i antitijela “zaboravljaju” prepoznati “napadače” od kojih trebaju štititi tijelo.

Antitijela’ zaborave’ prepoznati ‘napadače’

To se događa čak i kod zdravih starijih ljudi, a imunosni sustav pokušava nadoknaditi taj nedostatak pretjeranom proizvodnjom citokina, koji traže “napadače”, ali tako uzrokuju upalu.

Kod ljudi koji boluju od neke kronične bolesti to dovodi do pojačavanja upale.

Zanimljivo je da virus humane imunodeficijencije (HIV) djeluje tako što isključi imunosni sustav, a COVID-19 “tjera” ga na prekoračenje.

Pojedini znanstvenici stoga smatraju da je najbolji način za rješavanje tog problema modificiranje odgovora imunosnog sustava, s obzirom na to da bi njegova zdravija reakcija značila sniženu razinu upale.

Zdrava ishrana, vježbanje i dovoljno sna put su prema tome.

Izvor: Agencije