Crna Gora nabavlja oklopna vozila iz SAD-a

Crna Gora će postati četvrta članica NATO koja će koristiti ovu vrstu naoružanja (EPA)

Ministarstvo odbrane Crne Gore pokrenulo je postupak transporta lakooklopnih JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) vozila, za koje su s američkom kompanijom Oshkosh u Wisconsinu potpisali ugovor vrijedan 36 miliona eura.

Prvih 20 komada oklopnih vozila planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (ukupno 67) stići će iz fabrike Oshkosh u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da pandemija korona virusa neće utjecati na plan isporuke vozila i daljinski upravljivih oružnih stanica.

U međusobnoj komunikaciji s predstavnicima vlade SAD-a, u crnogorskom Ministarstvu odbrane su dobili uvjeravanja da će prvi kontingent od 20 vozila stići u Crnu Goru u trećem kvartalu 2020. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore.

Dokumenti označeni kao tajni

U dokumentaciji javne nabavke navodi se da je za transport oklopnih vozila potrebna usluga željezničkog i usluga prevoza kopnenim putevima, za šta Ministarstvo odbrane planira izdvojiti 230.000 eura.

Ostatak tenderske dokumentacije Ministarstvo odbrane je označilo stepenom tajnosti, iz, kako su naveli, razloga njene sigurnosne osjetljivosti.

Crna Gora će, nakon nabavke JLTV vozila, postati četvrta članica NATO-a koja je koristila ovu vrstu naoružanja.

Do sada su ugovore s Oshkoshom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija.

Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore bit će u potpunosti opremljene s vozilima posljednje generacije.

Izvor: Agencije