Francuska će testirati plazmu pacijenata koji su preboljeli Covid-19

Ciljano uzorkovanje organizira se od utorka u nekim francuskim pokrajinama (EPA)

U Francuskoj uskoro počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati pacijentima u akutnoj fazi bolesti, objavile su u ustanove koje će provoditi testiranje.

“To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19”, navodi se u zajedničkom saopćenju Pariske univerzitetske bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM), prenosi Hina.

“Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom”, vjeruju.

Kliničko ispitivanje nazvano Coviplasm vodit će profesorica Karine Lacombe i profesor Pierre Tiberghien.

Američka agencija za lijekove odbrila testiranje

Ciljano uzorkovanje organizira se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dvjestotinjak pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.

“Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 bit će osobno pozvani da daju plazmu EFS-u”, navodi se u saopćenju.

Prvi rezultati mogli bi se znati dvije do tri sedmice od početka kliničkog ispitivanja, koje se, ovisno o rezultatima, može proširiti.

Plazma rekonvalescenata, tekući dio krvi u kojem su koncentrirana antitijela nakon bolesti, već se pokazala djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi s drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.

Američka agencija za lijekove, Food and Drug Administration, odobrila je takvo eksperimentalno liječenje korona virusa. Testiranje se provodi i u Kini.

Izvor: Agencije