SAD do kraja godine namjerava proizvesti 100 miliona doza vakcine

Projekt će koštati više milijardi dolara, a većinu novca osigurat će vlada (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula je projekt ubrzanja razvoja vakcina protiv novog korona virusa, a cilj je napraviti 100 miliona doza vakcine do kraja ove godine, izjavio je neimenovani dužnosnik Trumpove administracije, prenosi Hina.

Bloomberg News objavio je da se projekt zove “Operacija Warp brzina” (Warp brzina omogućava putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti), a u njemu bi zajednički sudjelovale privatne farmaceutske kompanije, vladine agencije i vojska, s ciljem da se skrati razdoblje razvoja vakcine za osam mjeseci.

Naučna zajednica mnogo je puta isticala da će za razvoj vakcine trebati od 12 do 18 mjeseci, odnosno da bi ga mogli imati najranije početkom ili sredinom sljedeće godine.

Mnoge farmaceutske kompanije i istraživački instituti širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv korona virusa, neki su i blizu toga da krenu u klinička ispitivanja, poput naučnika sa Univerziteta Oxford.

Poređenje s projektom ‘Manhattan’

Bloomberg navodi da će projekt koštati više milijardi dolara i da će većinu novca osigurati vlada, odnosno država.

Istodobno bi se trebalo testirati više vakcina kako bi se izdvojila ona koja daju najbolje rezultate i potom bi se ubrzao njihov razvoj.

Projekt “Operacija Warp brzina” toliko je ambiciozan i skup da ga neki već uspoređuju s projektom “Manhattan”, tajnim programom američke vlade tokom Drugog svjetskog rata, kojim je u nepune tri godine stvorena atomska bomba, a koštao je dvije milijarde dolara, što bi danas vrijedilo 23 milijarde dolara.

Oni se možda mogu uspoređivati kada je u pitanju ambicioznost, brzina ostvarenja i velika cijena, ali razvoj vakcine protiv korona virusa bio bi za dobrobit cijelog čovječanstva.

Izvor: Agencije