Ohrabrujući rezultati remdesivira, stručnjaci protiv ishitrenih zaključaka

Stručnjaci upozoravaju da efikasnost lijeka nije ispitana uz korištenje kontrolne grupe (EPA)

Lijek remdesivir pokazao je ohrabrujuće djelovanje kod teško oboljelih od bolesti COVID-19 liječenih u čikaškoj bolnici, ali medicinski centar upozorava da su “djelomični podaci kliničkog ispitivanja, koje još traje, nepotpuni i nikad ih ne bi trebalo koristiti za zaključke”.

Bolnica Univerziteta Chicaga, koja učestvuje u istraživanju tog antivirusnog lijeka, uočila je dramatičan oporavak respiratornih simptoma i visoke temperature i gotovo su svi pacijenti otpušteni za manje od sedam dana, prenio je sajt STAT.

Farmaceutska kompanija Gilead objavila je da se “svi podaci moraju analizirati kako bi se izvukli bilo koji zaključci isptiivanja”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Čikaški univerzitet objavio je da je interna razmjena informacija istraživača o ispitivanju, koje još traje, objavljena bez dozvole.

Gilead očekuje da će treća faza istraživanja završiti krajem mjeseca, a dodatni podaci drugih istraživanja bit će raspoloživi u maju.

Mali broj ispitanika

Univerzitet Chicaga jedna je od 152 lokacije koje učestvuju u kliničkom ispitivanju Gileadovog lijeka.

Prema navodima STAT-a, većina od 113 pacijenata s teškim oblikom bolesti COVID-19, obuhvaćena Gileadovim istraživanjem, otpuštena je iz čikaške bolnice oporavljena, a dvoje je preminulo.

“Sporadični podaci čine se na prvi pogled obećavajućima i podržavaju zaključak da lijek ima nekakav potencijal kod nekih oboljelih od bolesti COVID-19”, kaže analitičar Brian Abrahams iz RBC Capital Marketsa te dodaje da, uprkos tome, postoje velike prepreke u interpretaciji tih podataka.

Časopis New England Journal of Medicine prošle sedmice objavio je analizu po kojoj se stanje dvije trećine male grupe oboljelih od teškog oblika bolesti COVID-19 nakon upotrebe remdesivira poboljšalo.

Stručnjaci upozoravaju da efikasnost lijeka nije ispitana uz korištenje kontrolne grupe, što znači da nema dokaza da stvarno djeluje te da je riječ o malom broju ispitanika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO