Rusija razvila sistem za dijagnosticiranje korone kod životinja

Pojedinim vrstama korona virusa mogu se zaraziti i životinje (EPA)

Prvi sistem za dijagnosticiranje patogena Covid-19 kod životinja razvijen je u okviru ruskog Rosselkhoznadszora, tijela zaduženog za superviziju poljoprivrednog sektora te zemlje.

Prema riječima savjetnice instituta Julije Melano, sistem je rezultat napora jednog istraživačkog instituta – Federalnog centra za zdravstvenu zaštitu životinja.

Objasnila je da je već razvijena i odobrena grupa metodoloških preporuka za testiranje biomaterijala životinjskog porijekla, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

“U aprilu centar planira proizvoditi dijagnostičke komplete za Covid-19, što će omogućiti oko 10.000 testiranja životinjskih biomaterijala”, rekla je Julija Melano.

Sistem zasnovan na PCR metodi

Novi sistem, zasnovan na PCR metodi, moći će se koristiti za dijagnosticiranje novog korona virusa kod različitih vrsta životinja, uključujući pse i mačke.

Pojedinim vrstama korona virusa mogu se zaraziti i životinje.

Neki stručnjaci smatraju da, uslijjed velike rasprostranjenosti virusa među ljudima, postoji izvjesni rizik da se životinje koje su u bliskom kontaktu s inficiranim osobama također zaraze virusom.

Izvor: Agencije