Tesla isporučuje besplatne respiratore bolnicama širom svijeta

Musk: 'Troškovi uređaja i dostave besplatni su' (EPA)
Musk: 'Troškovi uređaja i dostave besplatni su' (EPA)

Američka kompanija za proizvodnju električnih vozila i čiste energije Tesla objavila je da će besplatno bolnicama širom svijeta isporučiti respiratore, prijeko potrebnu opremu u jeku pandemije novog korona virusa.

“Imamo dodatne respiratore, koje je odobrila FDA. Dostavljamo ih bolnicama širom svijeta u Teslinim regijama isporuke. Troškovi uređaja i dostave besplatni su”, objavio je na Twitteru Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) regulatorno je tijelo i federalna agencija američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prenosi Anadolija.

“Jedini zahtjev jest da se respiratori odmah počnu koristiti za pacijente kojima su potrebni, a ne da se čuvaju u skladištu”, poručio je Musk.

SAD-u donirano 1.000 respiratora

Izvršni direktor kompanije pozvao je zainteresirane da stupe u kontakt s njim ili s Teslom.

Musk je prošle sedmice rekao da su iz Kine kupili više od 1.200 respiratora i dopremili ih u Sjedinjene Američke Države.

Gavin Newsom, demokratski guverner Kalifornije, potvrdio je prošle sedmice da je Musk svojoj državi donirao 1.000 respiratora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta proglasila je pandemiju korona virusa.

WHO je, uz Evropu, novim epicentrom pandemije proglasio i SAD.

Od bolesti COVID-19 u svijetu je umrlo više od 42.300 ljudi, a potvrđeno je više od 860.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 180 zemalja.

Dosad se oporavilo više od 175.000 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO