Mediji: Ruski Cirkoni prijete američkoj mornarici

U januaru je Rusija izvela prve brodske vježbe pomoću raketa Cirkon (EPA)

Američku ratnu mornaricu teško da će obradovati scenarij po kojem će na svakom ruskom brodu biti raspoređena hipersonična protivbrodska raketa klase Cirkon, jer će uz pomoć takvih raketa i omanji raketni brodovi biti u mogućnosti potopiti američke kapitalne brodove, piše National Interest.

List podsjeća kako je u januaru Rusija izvela prve brodske vježbe pomoću raketa Cirkon.

Fregata projekta 22350 “Admiral Gorškov” gađala je iz akvatorija Barencovog mora kopnene mete na vojnom poligonu raketom Cirkon, prenose ruski mediji.

Mjesec dana prije tih vježbi, u decembru 2019. godine, direktor Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov izjavio je kako će svi novi ruski ratni brodovi biti u mogućnosti ispaljitvati hipersonične rakete, uključujući i Cirkon i Kalibar.

Američki list piše da su se rakete Cirkon u velikoj mjeri pretvorile u “strašilo”, prenosi Tanjug.

‘Zabrinuta’ i Velika Britanija

Prema informacijama koje su do danas poznate, rakete mogu pogoditi metu na udaljenosti do 1.000 kilometara, a razvijaju brzinu od osam ili devet maha.

Kako autor članka ističe, opasnost od Cirkona je dovoljno velika da bi se Velika Britanija zabrinula, jer sistemi PRO na njenom novom nosaču aviona tipa “Queen Elisabeth” ne mogu zaustaviti ruske hipersonične protivbrodske rakete.

National Interest podsjeća kako ruska flota trenutno raspolaže s oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 malih raketnih brodova.

Kater Tarantula od 500 tona mogao bi s Cirkonom ili sličnim oružjem potopiti američku krstaricu, pa čak i nosač aviona, tvrdi autor članka.

Međutim, National Interest piše da SAD ima prednost u oblasti navođenja i koordinacije.

Američki list piše da na malom vodenom prostoru nedaleko od ruske obale i uz podršku radara i aviona ruski brodovi opremljeni Cirkonima mogu ostvariti izvanredne rezultate.

Izvor: Agencije